News
Facilități pentru creșterea salarială în sectorul real
Instituirea mecanismului automatizat de subvenționarea a creșterii salariale drept măsură de suport pentru contracararea erodării venitului salarial și al acoperirii sociale ale angajaților din sectorul real al economiei este scopul proiectului de lege elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a fost inclus pe ordinea de zi a ultimei ședințe a secretarilor de stat și urmează a fi înaintat pentru consultări publice.
Autorii documentului consideră că, în contextul în care statul continuă să vină cu suport pentru bugetari, pentru atenuarea impactului erodării salariului real al acestora, este imperioasă efectuarea unor eforturi similare și pentru angajații din sectorul privat. Pe lângă faptul că proiectul prevede eradicarea costului fiscal aferent majorării salariale, aceasta va diminua atractivitatea muncii subdeclarate.
Conform proiectului, subiecții ai măsurii de stimulare a creșterii veniturilor salariaților și combaterea fenomenului muncii subdeclarat vor putea fi categoriile de plătitori și de asigurați specificați la pct.1.1., 1.2., 1.3., și 1.5. din anexa nr.1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, cu excepția angajaților și angajatorilor instituțiilor bugetare și autorităților/ instituțiilor publice la autogestiune, precum și instituțiile medico-sanitare.
Totodată, se propune de a prevedea expres că nu vor fi subiecți ai măsurii persoanele asigurate în cadrul sistemului public de asigurări sociale care dețin funcția de manager-șef, contabil-șef sau de locțiitori ai acestora; au o vechime în muncă în cadrul companiei mai mică de 12 luni; sunt angajați în cadrul companiei pe fracțiune de normă.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, mecanismului va prevedea rambursarea, în proporție de 100%, a contribuției angajatorului la BASS aferent majorării salariale operate. Totodată, prin derogare de la prevederile art. 20. alin.(1) din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, angajatul va fi scutit de la plata contribuției la FAOAM aferentă majorării salariale. Perioada, pentru care se propune a fi aplicate măsurile propuse, este de 2 ani (2023-2024).
Pentru a beneficia de facilitate, angajatorul, conform proiectului, urmează să opereze o majorare a salariului angajatului cu minim 50% raportat la baza de calcul și să solicite participarea la măsură la completarea Dării de seamă IPC21. Totodată, pe durata de implementare a măsurii, venitul salarial al angajatului nu va putea fi diminuat sub nivelul venitului din momentul aplicării. Eligibilitatea solicitantului va fi verificată lunar, prin validarea satisfacerii criteriilor de calificare, prin intermediul Dării de seamă IPC21. În situația în care remunerația salarială va descrește, angajatorului nu i se va mai rambursa contravaloarea contribuției sale la BASS, iar angajatului i se va deduce, în cuantum deplin, contribuția la FAOAM.
În cazul unor majorări ulterioare, peste nivelul de 50% în raport cu baza de calcul, facilitățile enumerate supra se vor aplică pentru întregul cuantum al majorării pană la finele termenului de implementare al măsurii. Pe toată perioada măsurii, baza de calcul și comparație a majorării va rămâne aceeași, indiferent de cuantumul și numărul majorărilor salariale ulterioare.
Potrivit proiectului, angajatorul va putea beneficia de respectivele facilități o singură dată pentru fiecare angajat. Salariatul va putea fi subiect al măsurii repetat, doar în cadrul unui alt angajator.
Modalitatea de aplicare a facilității prevede că, după operarea majorării salariale și solicitarea participării la măsură, angajatorul va calcula și achita în cuantum deplin contribuția sa la BASS. Totodată, prin derogare de la art. 6. și art. 12 a Legii nr. 1593/2002, angajatorii salariaților subiecți ai măsurii vor calcula și aplica contribuția procentuală deplină la primele de asigurare obligatorie de asistență medicală doar pentru remunerația stabilită conform formulei de determinare a bazei de calcul, iar pentru diferența salarială angajatorul nu va calcula și deduce primele.
După achitarea în cuantum deplin a contribuției la BASS și confirmarea criteriilor de eligibilitate a solicitantului, până la data de 25 a lunii următoare celei de depunere a declarației IPC21, agentului economic i se va rambursa din bugetul de stat contravaloarea contribuției aferentă majorării salariale operate.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Muncii și Protecției Sociale
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1244 views
The date of publishing:
07 November /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
cresterea salariilor | facilitate fiscala | proiect de lege
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.