Panorama

Dorin Drăguţanu: BNM este dispusă să intervină pe piaţa valutară pentru a stabiliza situaţia

Banca Naţională a Moldovei (BNM) este dispusă să intervină pe piaţa valutară, pentru a stabiliza situaţia şi de a contribui la reglementarea economiei Moldovei. Anunţul a fost făcut de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, miercuri, în cadrul audienţelor la Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe. Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că "în condiţiile unei persistenţe a riscurilor deflaţioniste, în anii 2012-2013 BNM a procurat $614 milioane pentru a stimula cererea internă de valută străină".
"Aceste măsuri, în combinaţie cu alte decizii, au permis Băncii Naționale să contracareze cu succes presiunile deflaţioniste şi asigurarea inflaţiei anuale din 2013 la nivelul de 5,2%. Această tendinţă a continuat şi în primele luni ale anului curent: inflaţia în ianuarie a constituit 5,1%, în februarie - 5,4%, iar în martie – de 5,6-5,7%", consideră Drăguţanu.
El a promis că şi în următoarele 24 de luni inflaţia va constitui 55±1,5 puncte procentuale (p.p.).
"În luna ianuarie 2014 s-a atestat o scădere a volumului tranzacţiilor pe piaţa valutară locală comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cererea de valută străină din partea persoanelor juridice a fost acoperită prin oferta din partea persoanelor fizice la nivel de 83,4%, iar în februarie – la nivel de 79%. Însă, începînd cu luna martie, situaţia s-a îmbunătăţit şi cererea a fost acoperită la 86,6%", a spus guvernatorul BNM.
Potrivit lui, volumul de transferuri băneşti în Moldova în perioada ianuarie-februarie a constituit $182 milioane - cu $21 milioane mai puţin comparativ cu anul precedent.
"În aceste condiţii, s-a înregistrat o depreciere a ratei de schimb a leului moldovenesc faţă de dolarul SUA cu 4,75 şi faţă de euro cu 3,9%. Comparativ cu indicii din 2013, leul moldovenesc s-a devalorizat la finele lunii martie cu 8,4%", a spus Drăguţanu.
Guvernatorul BNM a dat asigurări că "BNM va depune toate eforturile pentru a soluţiona problemele apărute".
"Pentru a ancora aşteptările cu privire la evoluţiile viitoare ale ratelor de schimb, BNM a intervenit pe piaţa valutară. Pe parcursul a 2 luni, BNM a vîndut pe piaţa interbancară $79 milioane. Aceste intervenţii au avut drept scop transmiterea unor mesaje clare participanţilor la piaţa valutară cu privire la monitorizarea foarte atentă a situaţiei din partea BNM. În martie moneda naţională și-a fortificat poziţiile faţă de dolarul SUA cu 1,7%, iar faţă de euro – cu 1,3%”, a menţionat el.

via www.noi.md

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei

1206 views

The date of publishing:

11 April /2014 09:16

Tags:

BNM | Dorin Drăguţanu | euro | lei

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon