News

Politicile contabile: puncte de reper în procesul de elaborare, în noua ediție a revistei „monitorul fiscal FISC.md”

Elaborarea politicilor contabile provoacă încă neclarități în cadrul entităților, în acest sens, în ediția din august 5(89) a revistei „monitorul fiscal FISC.md”, Natalia Tonu - șefa Direcției politici contabile și audit în sectorul corporativ, Ministerul Finanțelor și Ecaterina Voloșciuc - consultantă principală în cadrul aceleași direcții, au elaborat articolul „Politicile contabile ale entității: puncte de reper în procesul de elaborare”, în care descriu părțile componente ale politicilor contabile. Articolul este disponibil în rubrica Contabilitate practică. Precizăm că în edițiile următoare vor fi publicate alte aspecte ce vizează elaborarea politicilor contabile.

 

Tot în această rubrică mai puteți consulta:

  • Asociațiile de proprietari din condominiu: modul de organizare și ținere a contabilității – autor Lidia Foalea;
  • Excluderea foii de parcurs din Nomenclatorul formularelor tipizate de documente primare cu regim special: aspecte contabile și fiscale aferente operațiunilor ce țin de consumul de carburanți, elaborat de Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova;
  • Расходы на благотворительность в бухгалтерском и налоговом учете – Natalia Zlatina;
  • Plata pentru poluarea mediului – taxa pentru ambalaje – „taxa verde”: opinii privind particularitățile contabile, autori Valentina Panuș și Natalia Tonu.

 

Recent a fost aprobat noul formular cu privire la declararea dividendelor și defalcărilor din profitul net ce urmează a fi achitate la buget de către SA, ÎS și ÎM – DDP24, aprobat prin Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr.287 din 27.06.2024. În acest sens, în actuala ediție a revistei, în rubrica Practica fiscală, este publicat un articol referitor la noul formular, elaborat de Iulia Țurcan. Tot în această rubrică mai puteți consulta un alt articol scris de aceeiași autoare, ce se referă la deducerea plăților de leasing financiar. De asemenea, în rubrica respectivă vă mai propunem materialele: „Documentele necesare la transportarea mărfurilor, în cazul utilizării facturii fiscale electronice”, autor Ion Chitoroagă și „Reportarea pierderilor. Studiu de caz ”, elaborat de Diana Rusu.

 

În rubrica dedicată Sectorului bugetar sunt publicate articolele:

  • Sectorul bugetar: specificul reparațiilor curente și capitale – autor Nadejda Zaporojan;
  • Politica de contabilitate în sectorul bugetar, scris de Tatiana Răilean;
  • Salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară: aspecte aferente bugetului propriu și subvențiilor din bugetul de stat – Lidia Tonu.

 

 

În Sectorul agrar, vă propunem un nou articol elaborat de autorii Vasile Bucur și Tatiana Țapu, de data aceasta despre determinarea capacității normale de producție, divizarea CIP în variabile și constante și repartizarea acestora în avicultură, precum și un articol despre amanarea sau eșalonarea simplificată a restanțelor pentru agricultorii care beneficiază de credite conform Legii nr. 78/2024, scris de Igor Cebotarenco.

 

 

În rubrica Asociațiile de Economie și Împrumut este publicat articolul „Guvernanța corporativă – elementul-cheie în asigurarea cadrului de administrare responsabilă, transparentă și eficientă în AEI” – autori Vasile Bucur și Valeriu Iașan.

 

Pachetele turistice – un subiect actual în această perioadă, în acest context, în ediția din august, în rubrica Sectorul turismului este publicat un articol elaborat de conferențiarul universitar, doctorul habilitat în științe economice, Nicolae Platon, despre normele juridice și fiscale la formare pachetului de servicii turistice/de călătorie. Din articol aflăm care este modul de concepere și formare a pachetelor de servicii turistice/de călătorie, dar și modul de calcul al costului pachetului de servicii turistice/de călătorie.

 

Tradițional, în rubrica Legislația muncii vă propunem trei articole despre diferite aspecte ce vizează relațiile de muncă, elaborate de Olga Donciu. În ediția actuală sunt publicate:

  • Правовой статус женщин в трудовых отношениях;
  • Garanții juridice acordate cadrelor științifice din instituțiile de învățământ și organizațiile din sfera științei și inovării;
  • Штрафы за отказ работодателя в предоставлении учебных отпусков.

 

 

Pentru cei interesați de domeniul Achizițiilor publice, în ediția actuală a revistei este publicat un articol complex despre forma garanției de bună execuție a contractului și modificarea acesteia pe parcursul derulării procedurii de atribuire, elaborat de consilierul pentru soluționarea contestațiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor,  Iacob Plămădeală.

 

 

În rubrica Expert sunt publicate două articole elaborate de șefa Direcției generale evidența individuală a contribuțiilor de la CNAS, Clara Sorocean, despre noile actualizări ale Clasificatorului categoriei persoanelor asigurate și, respectiv, despre activitatea în perioada concediului de maternitate.

 

De asemenea, în această rubrică mai sunt publicate încă două articole ce țin de activitatea vamală:

  • Un nou instrument privind determinarea valorii în vamă – autor Maria Bîrcă;
  • Declarația vamală verbală, scris de Viorel Plugari.

 

 

În rubrica Consultații juridice vă propunem să consultați un articol despre nerepatrierea mijloacelor bănești pe motiv de aplicare a interdicțiilor internaționale partenerului extern sau țării sale, elaborat de Victoria Belous. Tot aici, sunt publicate și două articole scrise de Valeria Sorocean, despre aplicarea de către SFS a regulii generale antibuz (neacceptarea sau recalificarea tranzacțiilor) și despre aspctele juridice în cazul lichidării intreprinderii.

 

Încheiem actuala ediție cu următoarele articole, publicate în rubrica Întrebări și răspunsuri:

  • Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (6) din CF în cazul in care fondatorul intreprinderii este și salariat al companiei, autor Iulia Melnic;
  • Terasele cafenelelor: notificarea, taxa pentru unitățile comerciale și aplicarea coeficientului de majorare, elaborat de Steluța Guțu;
  • Deducerea cheltuielilor privind amortizarea mijloacelor fixe transmise in folosință cu titlu gratuit cu condiția asigurării achizițiilor de mărfuri de către beneficiar de la furnizorul acestora – Iulia Țurcan
  • Второстепенная деятельность компании в области систем обеспечения безопасности и уведомление о торговой деятельности;
  • Аренда юридическим лицом квартир у граждан с целью сдачи в поднайм. Некоторые особенности;
  • Обязательство по уплате сбора за объекты торговли в случае портала, оказывающего производителям посреднические услуги по розничной продаже товаров - toate trei elaborate de Ludmila Mițova.

 

 

Dragi abonați,

Vă mulțumim pentru interesul cu care ne urmăriți ediție de ediție. Sperăm că subiectele selectate pentru ediția din august să vă fie utile în activitatea DVS! Nu ezitați să participați la acțiunile noastre promoționale, dar și la webinarele organizate. Toată informația este disponibilă aici

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

499 views

The date of publishing:

02 August /2024 07:55

Catalogul tematic

Contabilitate | Noutăți

Tags:

Monitorul fiscal FISC.md | Contabilitate | politici contabile

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon