BGPF

6.1.21 Cum urmează a fi declarate obligațiile fiscale aferente taxelor locale, dacă, în cursul anului de gestiune, întreprinzătorii individuali (întreprinderile individuale) și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) încetează să întrunească condițiile legale pentru prezentarea dării de seamă fiscale unificate?

Întreprinzătorii individuali (întreprinderile individuale) și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) - subiecți ai impunerii cu taxele locale care, în cursul anului de gestiune, nu mai întrunesc condițiile necesare pentru prezentarea Dării de seamă fiscale unificate (Declaraţie), urmează să prezinte, până la data de 25 a lunii imediat următoare trimestrului gestionar în care a apărut situația respectivă, Darea de seamă pe taxele locale (Forma TL13) (conform pct. 3 din Anexa nr. 2 la Ordinul SFS nr. 370/2020).
     Formularul Dării de seamă pe taxele locale (Forma TL13) este aprobat prin Ordinul IFPS nr. 1603 din 20.12.2012. În prima Dare de seamă pe taxele locale (Forma TL 13), prezentată pentru trimestrul gestionar corespunzător, informația privind obligațiile fiscale calculate pentru fiecare taxă locală se va reflecta cumulativ, începînd cu prima zi a apariției obiectelor impunerii în cursul anului de gestiune (conform pct. 3 al Anexei nr. 2 la Ordinul SFS nr/ 370/2020).
     De exemplu: Gospodăria ţărănească (de fermier), care este constituită dintr-un fondator și doi membri și nu are salariați, este subiect al impunerii cu taxa pentru amenajarea teritoriului. În luna septembrie a anului fiscal în curs aceasta s-a înregistrat ca subiect al impunerii cu TVA. În cazul dat, prima perioadă fiscală pentru care gospodăria ţărănească (de fermier) urmează să prezinte Darea de seamă pe taxele locale (Forma TL 13) este trimestrul III al anului fiscal în curs.
     Corespunzător prevederilor lit. a) col. 2 al anexei la titlul VII din Codul fiscal, baza impozabilă aferentă taxei pentru amenajarea teritoriului în cazul gospodăriei țărănești (de fermier) cu referință costituie 3 unități (fondatorul și doi membri).
     Respectiv, în prima Dare de seamă pe taxele locale (Forma TL 13), ce urmează a fi prezentată pentru trimestrul III al anului gestionar, suma calculată aferentă taxei pentru amenajarea teritoriului se va reflecta cumulativ, pentru primele trei trimestre ale anului gestionar.

  • 6 Taxele locale
  • 6.1 Noţiuni Generale

Ordinul SFS nr. 218 din 14-05-2024

Data publicării:

20 Mai /2024 11:46

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon