BGPF

28.6.1.11 Se păstrează dreptul la deducerea TVA aferentă activelor procurate, în cazul livrării ulterioare a acestora cu destinația includerii în capitalul statutar al unui agent economic, (cu aplicarea scutirii de TVA în conformitate cu prevederile art.103 alin.(1) pct.29) din Codul fiscal)?

 În conformitate cu prevederile art.103 alin.(1) pct.29) din Codul fiscal se scutesc de TVA fără drept de deducere mijloacele fixe utilizate nemijlocit la fabricarea produselor, la prestarea serviciilor şi/sau executarea lucrărilor, destinate includerii în capitalul statutar (social) în modul şi în termenele prevăzute de legislaţie. La rîndul său art.102 din Codul fiscal stabilește regimul de deducere a TVA aferentă achizițiilor efectuate.
     Astfel, alin.(2) din articolul menționat specifică că suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care sînt folosite pentru efectuarea livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere nu se deduce şi se raportează la costuri sau la cheltuieli.
    Totodată, în cazul schimbării destinației bunurilor din destinate pentru livrări impozabile, în destinate pentru livrări scutite fără drept de deducere, alin.(6) al art.102 din Codul fiscal stabilește că, sumele TVA deduse de subiectul impozabil pentru mijloacele fixe și imobilizările necorporale procurate se exclud din deducere cu raportarea la costuri sau la cheltuieli în mărimea sumei TVA ce corespunde valorii contabile fără a lua în considerare valoarea reevaluată.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

Ordinul SFS nr. 234 din 29-05-2024

Data publicării:

25 Iulie /2024 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon