BGPF

40.3.10 Au dreptul la rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA, subiecții impozabili care în Declarația TVA pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, au înregistrat TVA aferentă procurării de mărfuri și/sau servicii dar nu s-au achitat cu furnizorii pentru livrările în cauza?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

 Potrivit art.102 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul achitării TVA la buget, subiecților impozabili, înregistraţi în calitate de plătitori ai T.V.A., li se permite deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA, pe valorile materiale, serviciile procurate (inclusiv transmise în cadrul realizării contractului de comision) pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfăşurării activităţii de întreprinzător.
      Conform pct. 3.24. din Modul de completare a Declarației privind TVA aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164/2012 (în vigoare din 1 ianuarie 2013), în boxa 21 „Suma TVA spre deducere în perioada ulterioară” se indică suma TVA destinată deducerii în perioada fiscală ulterioară. Boxa dată se completează numai în cazul în care suma totală a TVA spre deducere depăşeşte suma totală a TVA pe valoarea livrărilor efectuate în perioada fiscală dată şi TVA spre restituire care se determină ca diferenţa indicatorilor din boxele (18 – 11 – 22). De asemenea, conform art. 9 alin. (5) al Art.I din Legea nr. 60/2020, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător si modificarea unor acte legislative, suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară se determină în baza declaraţiei privind TVA.
       Astfel, în condițiile acțiunii art.102 alin. (1) din Codul fiscal și dat fiind faptul că art.9 alin. (5) din Legea nr. 60/2020, stipulează că suma TVA destinată perioadei ulterioare se determină în baza declaraţiei privind TVA, care la rîndul său nu condiționează obligația achitării sumei TVA, reflectată spre deducere în perioada ulterioară, subiecții impozabili care în Declarația TVA pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, au înregistrat TVA aferentă procurării de mărfuri si/sau servicii dar nu s-au achitat cu furnizorii pentru livrările in cauza dispun de dreptul la rambursarea TVA conform Programului de rambursare а TVA.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

Ordinul SFS nr. 276 din 24-06-2024

Data publicării:

09 August /2024 08:00

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon