
Știri
Salarii și indemnizații mai mari pentru procurori
De la 1 ianuarie 2016, salariile procurorilor ar putea fi majorate aproape de două ori, astfel încît acestea vor constitui 90 la sută din cele ale judecătorilor. Prevederea se conține în Legea cu privire la reformarea Procuraturii. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice astăzi, în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Chișinău, notează Noi.md. Potrivit şefului grupului de lucru privind reforma procuraturii, Vlad Gribincea, corelarea salariilor procurorilor cu cele ale judecătorilor este un lucru absolut necesar. Procurorii anticorupție au în prezent un salariu mai mic decît ofițerii de urmărire penală de la CNA, ceea ce mi se pare straniu. Pentru a acorda o garanție socială pe măsură, grupul de lucru a propus legarea salariilor procurorilor de cele ale judecătorilor, astfel încît salariul unui procuror dintr-o instanță similară, cu o vechime în muncă similară, să constituie 90 la sută din salariul judecătorului, a precizat Gribincea. Totodată, spune Vlad Gribincea, urmează a fi modificat și cuantumul indemnizației de concediere a procurorilor. Potrivit noilor prevederi, un procuror care a activat cel puțin 20 de ani în domeniu va putea ridica o indemnizație egală cu 10 salarii de funcție, odată cu plecarea din sistem în mod onorabil. De indemnizații de concediere nu vor putea beneficia însă procurorii cu o vechime în muncă mai mică de 10 ani. Nu ni se pare logic să dăm garanții bune la concediere fără a stimula activitățile anterior. Noi am propus o formulă, astfel încît această indemnizație să rămînă aproximativ la același nivel la care este în prezent. Am copiat formula existentă pentru judecători, ceea ce înseamnă 50 la sută din salariul procurorilor pentru fiecare an lucrat în procuratură, a menționat Gribincea. Directorul Centrului de Resurse Juridice a mai declarat că proiectul de lege cu privire la reformarea procuraturii poate fi implementat și fără modificarea Constituției, în proporție de 99 la sută. Excepție este procedura de numire în funcție a procurorului general, care poate fi aplicată doar odată cu modificarea Constituției. Procedura prevede că procurorul general ar urma să fie desemnat de către șefului statului la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor, și nu de parlament, așa cum este în prezent.
via | www.noi.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
2473 vizualizări
Data publicării:
21 Aprilie /2015 13:29
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
salarii | indemnizatii | procurori | Reforme | judecatori
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.