16
10 2014
986

Piaţa petrolieră, evoluţii pe contrasens

Comentariul economic al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES.

Cotaţia petrolului Brent a coborît la 85,04 dolari SUA pe baril la Bursa de la Londra, cea mai redusă valoare din ultimii patru ani, ca urmare a ofertei abundente, încetinirii ritmului de creştere a cererii şi a aprecierii dolarului american.

Preţul ţiţeiului Brent, cel care este de referinţă pe pieţele internaţionale, s-a micșorat cu mai mult de 20 la sută comparativ cu cel din luna iunie. Agenţia Internaţională pentru Energie estimează o scădere în continuare a acestuia, în condiţiile în care atît Organizaţia Statelor Exportatoare de petrol, cît şi ţările producătoare care nu sînt membre OPEC şi-au majorat producţia.

Preţurile la pompă depind mai puţin, însă, de cotaţiile barilului de petrol şi mai mult de cele ale carburanţilor la nivel internaţional, mai exact, la bursa benzinei şi motorinei de la Rotterdam, numite cotaţii Platts.

Aceste cotaţii la produsele petroliere au avut un trend uşor crescător, în prima jumătate de an pînă la sfîrşitului lunii iunie, cînd, după ce s-a atins un preţ maxim de peste 1020 de dolari pe tonă pentru cea mai solicitată benzină Premium au început încet să scadă. În ultimele trei luni preţurile s-au prăbuşit de la 973 dolari tona la 9 august pînă la 838 dolari la 13 octombrie.

Pe acelaşi trend au evoluat şi cotaţiile Platts ale motorinei Euro5, deşi scăderea a fost mult mai lentă, de la o valoare de 903 dolari tona atinsă la 9 august, la 790,5 dolari la 13 octombrie.

Aşadar, cotaţiile Platts la benzină au coborît cu 14 la sută, iar la motorină cu 12,5 la sută. Şi asta în mai puţin de trei luni.

O altă evoluţie au avut preţurile la staţiile PECO, după majorările din prima jumătate de an cu puţin peste 5 la sută, la mijlocul lunii septembrie petroliștii au scumpit benzina cu 30 de bani pe litru şi respectiv motorina cu 20 de bani.

Companiile petroliere au explicat creşterea preţurilor prin aprecierea dolarului, în condiţiile în care procurările se fac în dolari, iar vînzările în monedă naţională. Leul, într-adevăr, s-a depreciat în raport cu dolarul SUA, cu 12,7 la sută de la începutul anului, pe fondul devalorizării rublei ruse cu 23,4 la sută, iar a hrivnei cu 56,9 la sută. Căderea monedelor a doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei nu putea să nu pună presiune pe leul moldovenesc.

Însă deprecierea acestuia în perioada în care preţurile la petrol coborau rapid a fost de două ori mai lentă decît ritmul scăderii cotaţiilor Platts.

Scumpirea carburanţilor este nejustificată, în condiţiile în care cotaţiile produselor petroliere la bursele internaţionale scad, constata Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În şedinţă de Guvern primul-ministru, Iurie Leancă, a cerut ANRE, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor o evaluare rapidă a situaţiei de pe piaţa internă a produselor petroliere şi aprobarea noii metodologii de formare a preţurilor la produsele petroliere.

Ministerul Economiei, la rîndul lui, a solicitat informații și analize detaliate pentru ca statul să poată interveni în situațiile în care petroliștii au încălcat legislația. De asemenea, ministrul Andrian Candu le-a cerut reprezentanților ANRE să propună modificări legislative ce le-ar permite să aplice în mod direct pedepse pentru petroliștii care nu respectă legea.

Controlul efectuat de ANRE la una din cele mai mari companii Lukoil-Moldova, care deţine 30 la sută din piaţa produselor petroliere, a arătat că aceasta nu a respectat întocmai Metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

Consiliul de Administraţie al ANRE a emis o prescripție prin care a obligat compania respectivă să înlăture, în termen de 14 zile, abaterile de la metodologie. Petroliştii au promis “înlăturarea în termen a abaterilor de la normele stabilite de Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere”.

Este cazul unei companii. Piaţa petrolieră, în general, rămîne aproape total netransparentă, iar problema cît de corecte sînt preţurile reapare în permanenţă atunci cînd are loc o scumpire a benzinei şi motorinei, mai ales în ajunul sau în toiul lucrărilor agricole.

Se fac declaraţii, ba uneori se iau şi decizii, dar situaţia nu se schimbă. Au existat şi există multe întrebări privind funcţionare pieţei, dar cu mult mai puţine răspunsuri. Mai ales cele de natură să facă claritate în modul la care sînt stabilite preţurile.

Între timp, lucrurile se precipită. “Pînă la cota de 75 de dolari avem de aşteptat — 2-3 săptămîni”, este de părere analistul Sveatoslav Mihalache. Petrolul poate să se ieftinească pînă la 76 de dolari pe baril, ceea ce corespunde preţului de cost al extragerilor în Federaţia Rusă şi SUA, scrie prestigioasa agenţie Bloomberg. Va urma după acesta şi ieftinirea benzinei şi motorinei pe piaţa internă sau iarăşi va avea o evoluţie pe contrasens cu situaţia de pe piaţa internaţională?

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.