23
10
2015

942

Republica Moldova strînge cureaua
Republica Moldova strânge tot mai strâns cureaua: regimul de austeritate rupe din cheltuielile pentru drumuri, din gazoductul Ungheni-Chişinău, se reduc chiar şi cheltuielile curente şi de personal.
Guvernul a aprobat săptămâna trecută inevitabila rectificare bugetară, mai bine zis, reducerea veniturilor cu 3,9 la sută şi a cheltuielilor cu 4,6 la sută. Potrivit proiectului de rectificare, avizat înainte de a fi trimis în Parlament, veniturile bugetului de stat urmează a fi diminuate cu 1 miliard 186 milioane de lei, iar cheltuielile – cu 1,5 miliarde de lei.
Veniturile şi cheltuielile au fost reduse ca urmare a „evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor până la finele anului, a îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern, suplimentării ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale”, a explicat Anatol Arapu, ministrul Finanţelor. Revizuirea a fost dictată şi de reducerea masivă a crizei din sectorul bancar şi politicii monetare restrictive.
Ministerul Economiei reduce în scădere prognozele
După o creştere surprinzătoare cu 3,6 la sută a Produsului Intern Brut, raportată de Biroul Naţional de Statistică, pentru primul semestru, recenta estimare în scădere a evoluţiei economiei per totalul anului pare, la prima vedere, la fel de neaşteptată.
Ministerul Economiei anticipează o contractare a economiei moldoveneşti cu 2 la sută, în anul 2015, faţă de minus 1 la sută, cât anticipa în aprilie curent. Dacă, însă, citim mai atent statisticile oficiale, care arată o reducere a ritmului de creştere de la 4,8 la sută în primul trimestru la 2,5 la sută în trimestrul doi şi mai luăm în considerare prognoza recentă a Băncii Mondiale care arată o contractare de 6 la sută în semestrul doi, estimările ministeriale sunt mai mult decât realiste.
Un impact considerabil asupra încasărilor bugetare îl va avea reducerea importurilor cu mult peste valoarea prognozată la elaborarea bugetului. Se aşteaptă o descreştere a importurilor cu 23 la sută, faţă de 15 la sută cât s-a luat în calcul la elaborarea bugetului, ca urmare vor fi ratate venituri în sumă de 1 miliard 578 milioane de lei.
Cum vor evolua alţi indicatori?
- Se estimează o rată anuală a inflaţiei pe sfârşit de an de 13,5 la sută, faţă de 7,6 la sută cât se prognoza anterior.
- Exporturile vor scădea cu 17 la sută, iar importurile – cu 23 la sută, comparativ cu 10 şi 15 la sută cât se anticipa anterior.
- După o secetă profundă care a compromis recolta, se prefigurează o scădere cu 12 la sută în agricultură, faţă de creşterea de 1 la sută la care anterior se aşteptau experţii.
- Industria va înregistra un avans de 4,5 la sută.
- Investiţiile în active materiale se vor reduce cu 5 la sută faţă de anul precedent, faţă de 2 la sută cât se prognoza anterior.
- Ceea ce va rămâne la acelaşi nivel este cursul de schimb pe sfârşit de an de 20,5 lei pentru un dolar SUA.
via | capital.market.md
-
Domeniu: