23
03 2016
827

Update Moldova: Consolidarea rapoartelor pentru plăţile salariale va reduce povara de raportare a businessului

Simplificarea procedurii de raportare către stat prin consolidarea mai multor rapoarte şi transmiterea lor pe o platformă unică, online va economisi timpul și banii agenților economici.

Şi instituțiile statului vor obține datele raportate de către business mai rapid, în format electronic şi cu mai puţine erori. Aceste modificări sunt prevăzute de o altă reformă promovată în cadrul campaniei Update Moldova.

În prezent, în Republica Moldova, agenții economici sunt obligați să prezinte rapoarte lunare, trimestriale și anuale atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic pe diverse platforme online. De exemplu, rapoartele salariale sunt prezentate în număr de patru către trei instituții de stat în diferit format – pentru declarațiile fiscale este utilizată platforma e-declarații, rapoartele către CNAS și CNAM sunt prezentate pe platforma e-raportare, iar peste 98% din rapoartele statistice sunt transmise pe hârtie. Pe de altă parte, o mare parte din aceste rapoarte conțin aceleași date, agenții fiind obligați să se conformeze doar complexității și termene diferite de raportare.

Optimizarea raportării către instituțiile publice este reforma prin care statul ar contribui esențial la simplificarea procedurii de raportare de către business. Acesta din urmă ar avea posibilitatea de a transmite un singur raport pe plăţile salariale, în loc de patru cum este acum, pe o platformă unică online e-raportare. Astfel, consolidarea a 4 rapoarte și optimizarea conținutului, transmiterea lui prin sistemul e-raportare, includerea pe platforma e-raportare a 19 rapoarte statistice şi 2 financiare, ce acoperă peste 85% din toate formularele statistice vor contribui esențial la reducerea poverii administrative a business-ului și economii de efort, timp și bani.

În rezultatul reformei, statul va obține un circuit optimizat al datelor, iar agenții economici vor economisi timp pentru raportare şi pentru deplasarea la instituţiile statului pentru depunerea rapoartelor pe suport de hârtie.

Campania Update Moldova este organizată cu suportul financiar al programului Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională USAID „Comerț, Investiții și Reglementarea Activității de Întreprinzător” (BRITE). Campania este adresată atât sectorului privat, cât și părților interesate din cadrul guvernului cu scopul de a încuraja colaborarea acestora să identifice soluțiile reciproc avantajoase, care vor contribui, totodată, la consolidarea dezvoltării economice a țării.

via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.