21
11 2013
1675

Clinicile stomatologice ce nu se vor conforma fiscal vor fi sancţionate

Anumiţi agenţi economici, care prestează servicii stomatologice, ignoră solicitările SFS de a se conforma benevol şi riscă să fie sancţionaţi, a declarat Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, care a moderat astăzi o şedinţă de lucru cu participarea reprezentanţilor clinicilor stomatologice din Chişinău.

În pofida apelurilor repetate ale conducerii Serviciului Fiscal de Stat, unii contribuabili se eschivează în continuare de la onorarea obligaţiunilor fiscale, prin neutilizarea maşinilor de casă şi control, prin achitarea de salarii în plic, prin neelucidarea în documentele de evidenţă contabilă a veniturilor reale etc.

La unele clinici stomatologice, a menţionat Ion Prisăcaru, medicii lucrează cu un salariu, chipurile, de 369 de lei, în timp ce salariu mediu pe ramură este de 4700 de lei. Aceste exemple denotă cazuri de evaziune fiscală, evazioniştii făcând concurenţă neloială clinicilor stomatologice ai căror angajaţi au salarii oficiale de 5-9 mii de lei. Şeful IFPS a mai reiterat faptul că autoritatea fiscală cunoaşte situaţia din domeniul vizat şi specificul acestei afaceri, pe care motiv fiscul va aplica sancţiuni faţă de contribuabilii neloiali, care insistă să nu-şi onoreze obligaţiunile fiscale. În acest context, a fost menţionată iminenţa instalării, la aceşti contribuabili, de posturi fiscale şi, drept consecinţă, estimarea post-factum a obligaţiunilor fiscale.

În acelaşi context, Şeful IFS pe mun. Chişinău, Vitalie Balinschi, a informat audienţa că Serviciul Fiscal de Stat monitorizează în permanenţă gradul de conformare fiscală al contribuabililor, pe diferite domenii de activitate. Cu referinţă la agenţii economici care prestează servicii stomatologice, Vitalie Balinschi a menţionat că, în pofida apelurilor repetate ale Serviciului Fiscal de Stat, anumiţi contribuabili din domeniu nu au renunţat la practicile ilegale de a-şi ascunde veniturile reale şi de a se eschiva, şi pe această cale, de la onorarea deplină a obligaţiunilor fiscale faţă de buget.

Pe finalul întrevederii, administratorilor clinicilor stomatologice li s-au înmânat repetat scrisori recomandate, prin care autoritatea fiscală promovează ideea conformării fiscale benevole pentru evitarea sancţiunilor prevăzute de către normele legale în vigoare.

Serviciul de presă al IFPS

2 imagini

  • Clinicile stomatologice ce nu se vor conforma fiscal vor fi sancţionate
Image 1 of 2
  • Clinicile stomatologice ce nu se vor conforma fiscal vor fi sancţionate
Image 2 of 2

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.