18
10 2013
1885

IFS pe mun. Chişinău promovează conformarea fiscală printre administratorii de clinici stomatologice

Conducerea IFS pe mun. Chişinău a convocat astăzi o şedinţă cu participarea administratorii de clinici stomatologice din capitală, la care au fost abordate subiecte ce ţin de conformarea fiscală benevolă şi eradicarea fenomenului evazionist.

În cadrul şedinţei, Şeful IFS pe mun. Chişinău, Vitalie Balinschi, a informat audienţa că Serviciul Fiscal de Stat monitorizează în permanenţă gradul de conformare fiscală al contribuabililor, pe diferite domenii de activitate. Rezultatele monitorizării au indicat faptul că, în Chişinău, în domeniul serviciilor stomatologice deseori se atestă încălcări ale normelor legale, exprimate prin eschivarea voluntară de la efectuarea plăţilor depline către buget. Aceste practici au loc sub diferite forme, cea mai răspândită fiind indicarea în contabilitate a unor lefuri mici, de numai 150 – 200 de lei, în timp ce salariul mediu din medicină se ridică la 4700 de lei.

La acest subiect, Vitalie Balinschi a specificat că sunt prezenţi toţi indicii care denotă răspândirea fenomenului „salariul în plic”, ceea ce diminuează drastic contribuţiile pentru asigurarea socială şi cea medicală. Şeful IFS pe mun. Chişinău i-a chemat pe reprezentanţii clinicilor stomatologice din capitală să se conformeze benevol la plata contribuţiilor către buget prevăzute de normele legale şi a menţionat, totodată, că, dacă trendul va rămâne acelaşi, autoritatea fiscală va purcede la aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţie. O măsură în acest sens ar fi şi calcularea, de către Fisc, a contribuţiilor la buget pornind de la salariul mediu pe ramură, dar va fi efectuat şi calculul indirect al veniturilor persoanelor fizice.

Pe finalul întrevederii, administratorilor clinicilor stomatologice li s-au înmânat repetat scrisori recomandate, prin care autoritatea fiscală promovează ideea conformării fiscale benevole pentru evitarea sancţiunilor prevăzute de către normele legale în vigoare.

via www.fisc.md

2 imagini

  • IFS pe mun. Chişinău promovează conformarea fiscală printre administratorii de clinici stomatologice
Image 1 of 2
  • IFS pe mun. Chişinău promovează conformarea fiscală printre administratorii de clinici stomatologice
Image 2 of 2

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.