26
10 2013
975

BNM a semnat cu OIM un Memorandum de Înţelegere privind transferurile internaţionale de mijloace băneşti

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a semnat astăzi cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) un Memorandum de Înţelegere privind realizarea unor acţiuni comune în domeniul transferurilor internaţionale de mijloace băneşti, informează MOLDPRES.

„Cooperarea dintre Banca Naţională a Moldovei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va contribui la atragerea transferurilor din străinătate în sectorul financiar în vederea unei dezvoltări durabile şi creşteri economice mai intense”, a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu. El a adăugat că în condiţiile în care transferurile efectuate de muncitorii migranţi deţin o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut, „BNM încurajează atragerea acestor resurse în sistemul bancar într-o manieră sigură şi comodă”.

Potrivit BNM, cea mai mare parte a banilor primiţi prin intermediul băncilor de la persoanele care muncesc peste hotare continuă să fie ridicată în numerar. Totodată, o parte considerabilă a mijloacelor băneştii cîştigate peste hotare este transmisă în Republica Moldova prin canale informale. Guvernatorul a precizat că transferurile neformale, efectuate prin călăuze de ocazie sau autobuzele şi maxi-taxi de rută, reprezintă 25-30 la sută faţă de remiterile ce vin în ţară prin intermediul băncilor sau companiilor de transfer rapid.

Şeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa, a declarat că acţiunile ce urmează să fie întreprinse urmăresc inclusiv scopul de ai determina pe migranţi să renunţe la canalele mai puţin formale şi mai puţin sigure de transferare a banilor. Memorandumul semnat cu BNM este unul inovativ nu numai pentru Moldova, dar şi OIM, a afirmat Antonio Polosa.

“Noi vom susţine BNM pentru atragerea transferurilor în sistemul bancar din Moldova, iar în acest sens vom organiza o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni, care muncesc în străinătate. Vom finanţa un număr mare de activităţi în străinătate, menite să sporească nivelul de cultură financiară a muncitorilor migranţi, cum ar fi producerea de broşuri şi pliante, organizarea de seminare, mese rotunde şi cercetări”, a anunţat şeful Misiunii OIM.

De asemenea, OIM va facilita dialogul cu autorităţile şi sectorul bancar din ţările europene cu o concentrare mare a muncitorilor din Republica Moldova, pentru a crea premisele necesare implementării sistemelor şi serviciilor noi de transferuri internaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a subliniat importanţa pe care o are educaţia financiară a muncitorilor din străinătate şi beneficiarilor de remitenţe. În context, guvernatorul s-a referit la proiectul inovativ de educaţie financiară sprijinit de BERD în Moldova, care a atras peste 7,5 milioane dolari SUA în depozite. Peste 20 000 de persoane din Republica Moldova au fost instruiţi pe parcursul ultimului an cum să-şi gestioneze mai eficient mijloacele financiare într-un proiect de educaţie financiară sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Valoarea transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova au crescut în opt luni 2013 cu 8,8 la sută, pînă la 1 miliard 21 milioane de dolari SUA, arată date ale BNM.

Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare au transferat în anii 1999-opt luni 2013, prin băncile moldoveneşti familiilor sau rudelor peste 12 miliarde de dolari SUA. Cea mai mare pare din această sumă a fost cheltuită pentru consum curent şi procurări de imobil, maşini şi alte bunuri.

via www.moldpres.md

3 imagini

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.