Новости

Compensarea consumului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici. Regulamentul a intrat în vigoare

Regulamentul privind modul de compensare a consumului de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici pentru primii 500m3, aprobat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prin Ordinul nr.27 din 9 martie 2023, este publicat în MO și a intrat în vigoare astăzi, 14 martie.

 

Potrivit documentului, compensarea pentru primii 500 m3 de gaze naturale consumați lunar în cuantum de 12,27 lei fără TVA per metru cub de gaze naturale, se efectuează pentru perioada rece a anului, cuprinsă între 1 ianuarie 2023– 31 martie 2023 și se efectuează pentru luna precedentă. 

 

În facturile spre plată eliberate consumatorilor noncasnici se indică separat suma totală pentru gazele naturale furnizate, conform preturilor reglementare/ aprobate de către ANRE, mărimea compensației fără TVA și suma care urmează a fi achitată de către fiecare consumator noncasnic după recalculare. Suma compensației este dedusă din suma spre plată calculată de furnizorul de gaze naturale și inclusă în factura spre plată expediată consumatorilor noncasnici. Mijloacele financiare acordate pentru compensarea prețului pentru gazele naturale se achită furnizorilor de gaze naturale și nu se eliberează consumatorilor noncasnici.

 

Regulamentul stabilește că compensația se acordă per consumator noncasnic, indiferent dacă are un singur contract de furnizare a gazelor naturale cu mai multe locuri de consum sau mai multe contracte de furnizare a gazelor naturale în diferite locații sau regiuni ale RM, o singură dată pe lună per consumator noncasnic, indiferent de faptul cu câți furnizori de gaze naturale are încheiate contracte de furnizare a gazelor.

 

Totodată, finanțarea cheltuielilor pentru compensarea prețului pentru gazele naturale furnizate consumatorilor noncasnici care desfășoară anumite activități principale1, se efectuează de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Pentru a beneficia de compensare, această categorie de consumatorii depun, până la 12 mai 2023, cerere pe proprie răspundere conform prevederilor Dispoziției nr. 59/2023 a Comisiei pentru Situații Excepționale a RM, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică (raportare.gov.md) în cadrul formularului de solicitare a compensației cheltuielilor la consumul de gaze naturale (formular CCG 22). În cazul în care cererea este depusă după termenul-limită, aceasta nu se examinează.

 

Documentul poate fi consultat integral în MO nr.85-86 din 14 martie 2023.

_____________________________________

1 Consumatorii noncasnici care solicită compensare, sunt eligibili dacă desfășoară una sau mai multe dintre următoarele activități de bază, conform codurilor CAEM-2:

a) A0113: Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor;

b) A0146: Creșterea porcinelor;

c) A0147 Creșterea păsărilor;

d) C103: Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;

e) C 1051: Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor;

f) C106: Fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon;

g) C1071: Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie;

h) C1073: Fabricarea macaroanelor, tăițeilor , cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare;

i) C109: Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;

j) C1393: Fabricarea de covoare și mochete;

k) C141: Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepția articolelor din blană;

l) C143: Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croșetare;

m) C151: Tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie și a articolelor de harnașament; prepararea și vopsirea blănurilor;

n) C152:Fabricarea încălțămintei;

o) C231: Fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă;

p) C233: Fabricarea materialelor de construcții din argilă;

q) C1072: Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase;

r) С1082: Fabricarea altor produse alimentare;

s) С1721: Fabricarea articolelor din hârtie și carton.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство экономики

652 просмотры

Дата публикации:

14 Март /2023 08:52

Тематика:

Новости

Ключевые слова

ministerul economiei | regulament | gaze naturale | compensare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon