
Новости
Contabilul – ancora care ghidează companiile
În perioada digitalizării continue și a transformărilor profunde din majoritatea domeniilor, contabilii nu mai îndeplinesc doar acele funcții tehnice, ei au devenit adevărate puncte de repere în activitatea unei entități, demonstrând încredere și transparență și fiind acea ancoră care ghidează companiile să meargă spre direcția potrivită.
Despre perspectivele de dezvoltare ale profesiei contabile s-a discutat astăzi, 4 aprilie, în cadrul simpozionului științifico-practic: „Sustenabilitate, digitalizare și integritate: puncte de convergență pentru viitorul profesiei contabile”, organizat de Universitatea de Stat din Moldova, cu ocazia zilei contabile și auditorului.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat, P.P. „Monitorul fiscal FISC.md, Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști, Moldcargo, ACCA și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.
Contabilitatea – veriga din cadrul entității
Profesia de contabil este una foarte nobilă, dar, în același timp, cu foarte multă responsabilitate și riscuri. Contabilul este acea verigă din cadrul entității, fie publice sau private, care influențează o parte foarte mare a deciziilor pe care se bazează ulterior cursul acestor instituții. Fiecare contabil trebuie să fie și un bun comunicator și negociator, o persoană care poate mereu să aducă argumentele de rigoare pentru a influența deciziile businessului, a menționat Rodica Musteața-Staci, directoare redacție P.P. „Monitorul fiscal FISC.md: „Avem o colaborarea foarte bună cu USM, având inclusiv autori cu care colaborăm pe parcursul anilor. Totodată, conformarea benevolă ar trebui să pornească anume din cadrul universităților, a instituțiilor de învățământ la general, pentru a avea în viitor niște contribuabili onești și responsabili, a mai adăugat directoarea redacție P.P. „Monitorul fiscal FISC.md.” De asemenea, a reiterat faptul că publicația este mereu în suportul contribuabililor, unde pot consulta cele mai actuale noutăți din domeniul fiscal și contabil, dar și aspecte practice de implementare a prevederilor legale.
Contabilii sunt un punct de legătură cu autoritățile
Contabilul este forța motrice și nucleul întreprinderii care pune regulile să funcționeze, a menționat Olga Goban – director al Serviciului Fiscal de Stat. „Contabilul este, pe de o parte și punctul de legătură cu autoritățile, este cel care nu se rezumă doar a scrie un debit, un credit sau a înregistra o factură fiscală, dar este acea persoană care trebuie să posede și cunoștințe de fiscalitate, juridice etc, pentru că un pas făcut astăzi de contabil urmează să implice consecințe în viitor”. De asemenea, directorul SFS a subliniat rolul contabililor în educarea antreprenorilor de a desfășura activitatea în cel mai corect mod, contabilul fiind mereu cu un pas înainte, previzibil și bine informat.
Mediul academic vs mediul de business
Un mare aport în pregătirea și dezvoltarea contabililor îl are mediul academic, pentru că fără suportul lor, mediul de afaceri nu poate progresa, din considerentul că viitorii contabili vin în cadrul companiilor fine formați de către corpul didactic. Este foarte importantă și dezvoltarea continuă, pentru că deținerea unei diplome este doar un prim pas pentru a activa în acest domeniu complex, dar pentru a prospera, contabilul urmează să fie mereu în pas cu tendințele și să studieze continuu, a menționat Natalia Zlatina, director executiv ACAP.
În ultima perioadă conceptul de guvernanță corporativă se consideră a fi vital pentru funcționarea eficientă a unei companii și pentru asigurarea unui mediu economic echilibrat. O guvernanță corporativă bună ar trebui să motiveze suficient managementul și consiliul de administrație pentru a atinge obiectivele de interes pentru companie și acționarii săi. Despre specificul guvernanței corporative în cadrul unei companii de asigurări a vorbit în cadrul evenimentului Cristina Dolghii – director general compania de asigurări Moldgacargo, profesor universitar.
În cadrul evenimentului au fost discutate și subiecte de actualitate, precum: noile prevederi ce se referă la decontările în numerar, în vigoare din 1 aprilie 2025, guvernanța corporativă, modalitățile de conformare a contribuabililor, relația contribuabililor cu statul, gestionarea riscurilor de conformare fiscală, prețurile de transfer etc.
De asemenea, agenda simpozionului a mai inclus subiecte practice pentru reprezentanții profesiei contabile și audit, cum ar fi: contabilitatea în perioada de criză, analiza datelor, utilizarea informațiilor financiar-contabile în determinarea riscului de faliment al companiilor, îndatorarea și rentabilitatea financiare, clasificarea cheltuielilor după destinație și natură și direcțiile de utilizare ale acestora, digitalizarea contabilității etc.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
113 просмотры
Дата публикации:
04 Апрель /2025 15:50
Catalogul tematic
Бухгалтерский учет
Ключевые слова
Contabilitate
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии