Новости
Desemnarea procentuală: ce modificări se propun?
Beneficiarii desemnării procentuale ar putea să nu mai fie obligați să notifice Agenția Servicii Publice în cazul modificării unor date precum denumirea, sediul, sau codul fiscal. De asemenea, în cazul în care beneficiarul este radiat din Registrul de stat al unităților de drept după publicarea Listei beneficiarilor desemnării procentuale de către ASP pe pagina sa web, acesta va fi exclus automat din Lista beneficiarilor desemnării procentuale, fără a beneficiarul să mai notifice ASP.
Regulamentul cu privire la mecanismul desemnării procentuale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1286/2016, urmează a fi modificat. Proiectul de modificare a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali din 26 august curent.
Prin acest proiect se mai propune restrângerea termenelor de realizare a acțiunilor ce vizează validarea și transferal către beneficiari a sumelor de desemnare procentuală, ceea ce va permite transferal mai rapid a sumelor respective către destinatari. Astfel, se propune modificarea termenului de efectuare a transferului sumelor de desemnare procentuală conform datelor bancare ale beneficiarilor, de la data de 30 septembrie a anului în care a avut loc desemnarea, la data de 31 august. Totodată, până la data de 30 iunie a anului în care a avut loc desemnarea (actualmente – 31 iulie), Serviciul Fiscal de Stat va prezenta Ministerului Finanţelor borderoul beneficiarilor desemnării procentuale, cu indicarea sumelor de desemnare procentuală pentru fiecare beneficiar în parte şi rechizitele bancare ale acestora, iar procesul de analiză și selectare a declaraţiilor persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit conform cărora s-a efectuat desemnarea procentuală, se propune a fi încheiat la data de 31 mai, în loc de 30 iunie, cum este prevăzut la moment.
În același timp, sumele desemnării procentuale se transferă la unul din conturile bancare curente ale beneficiarului desemnării procentuale, deschis în monedă națională, conform informației din Registrul conturilor de plăți și bancare ale persoanelor fizice și juridice, gestionat de Serviciul Fiscal de Stat. Dacă beneficiarul nu dispune de conturi bancare curente în monedă națională, la care pot fi transferate sumele desemnării procentuale, atunci SFS, în termen de 10 de zile lucrătoare de la constatarea circumstanței date, îl va notifica pe acesta prin e-mail cu privire la necesitatea prezentării datelor bancare valabile, la care urmează a fi transferate sumele desemnate. Datele bancare, la care urmează a fi transferate sumele desemnate, urmează a fi prezentate Serviciului Fiscal de Stat cel târziu pînă la 10 decembrie a anului în care a avut loc desemnarea.
Se propune intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2025.
Amintim, mecanismul desemnării procentuale a început a fi pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2017 și prevede că persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculate la buget către organizațiile necomerciale și instituțiile religioase din țară. Persoana fizică rezidentă care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit - Formularul CET18 în termenul stabilit de legislație (30 aprilie). Conform Raportului desemnării procentuale în anul 2023, un număr de 780 de organizații au beneficiat de 2% de la cetățeni. Numărul contribuabililor care au efecutat desemnări procentuale a constituit 41 896, însă doar 38651 desemnări au fost constatate valide.
Totodată, precizăm că începe înregistrarea organizațiilor necomerciale în Lista beneficiarilor 2% pentru anul 2025. Perioada în care se depun cererile de înregistare la ASP este 1-30 septembrie.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
559 просмотры
Дата публикации:
29 Август /2024 07:55
Catalogul tematic
Физическое лицо | CET18 | Подоходный налог
Ключевые слова
desemnare procentuala | impozit pe venit | CET18 | persoana fizică
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии