Новости
Accizele în 2016 urmează să fie majorate
Cotele accizelor, stabilite în sume fixe la băuturi alcoolice, cu excepția berii, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, autoturisme, tutunuri și înlocuitori de tutun fabricate urmează a fi majorate prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru 2016(10,5%), potrivit proiectului modificărilor și completărilor la actele legislative în vigoare, care rezultă din politica fiscală, bugetară și vamală pe 2016.
Majorarea în cauză are drept scop neadmiterea afectării veniturilor fiscale prin deprecierea mijloacelor băneşti în timp, urmare a fenomenului inflaţionist.
Și cotele accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova și anume benzina, motorina şi derivaţii acestora, gazele lichefiate şi naturale vor fi majorate, la nivelul creșterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru 2016 față de 2015(11,4%). Aceasta, în vederea acumulării de surse financiare suplimentare la buget şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Măsura dată vine să traducă în fapt art.122 alin.(2) din Codul fiscal.
În paralel va crește cota accizului pentru ţigaretele cu filtru şi fără filtru, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene, obiectiv pe care și l-a asumat Moldova să-i implementeze treptat.
În consecință vor fi acumulate noi surse financiare la buget, precum şi diminuat consumului articolelor din tutun, care se reflectă negativ asupra sănătăţii populaţiei şi a dezvoltării societăţii în general.
Reprezentanții celor 30 de asociații antreprenoriale, care au format Platforma Agenda Națională de Business , susținută de IDIS Viitorul consideră că majorările accizelor la importul de autoturisme sunt nejustificate.
Potrivit ANB există o politică de ajustare a accizelor la rata inflației și acesta se efectuează și în actuala politică fiscală. În acest sens, rata de indexare constituie 11,4%, însă ea se referă la accizele achitate în lei. Iar la importul de autoturisme plata accizelor se calculează în euro.
În condiția unei deprecieri considerabile a valutei naționale, calculate în lei, accizele la importul de autoturisme deja au înregistrat o creștere de 35%. Astfel că este irațională majorarea acestor accize în condițiile unei diminuării a vânzărilor de autoturisme.
Reprezentanți platformei ANB sunt de părere că pe termen scurt, este necesar de înghețat majorarea de accize la autoturisme, iar pe termen mediu anularea lor și introducerea TVA la importul de autoturisme.
Mai mult ca atât, potrivit afirmațiilor ANB sistemul actual de impozitare este în defavoarea păturilor cu venituri reduse,deoarece cota accizelor la importul de mașini ieftine poate ajunge și până la 100% din valoarea autoturismului, pe când la automobilele de lux, cota accizelor este de circa 10% sau de circa 10 ori mai mică.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2541 просмотры
Дата публикации:
04 Февраль /2016 11:30
Catalogul tematic
Акцизы | Новости
Ключевые слова
accize | majorari | inflație | venituri fiscale | Produse petroliere | tutun | bauturi alcoolice
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии