Новости

Administrarea de către SFS a bunurilor confiscate. Proiectul noului regulament

De rând cu agenții economici, în categoria subiecților care ar putea procura, în baza contractului de vânzare-cumpărare, bunuri confiscate pasibile comercializării aflate la evidența Serviciului Fiscal de Stat ar putea fi incluse și persoanele fizice.

 

Ministerul Finanțelor propune aprobarea unui nou Regulament cu privire la modul de administrare de către SFS a bunurilor confiscate, a bunurilor fără stăpân, a bunurilor sechestrate perisabile sau cu termenul de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor abandonate în favoarea statului, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor.

 

Potrivit notei proiectului, regulamentul actual aprobat în anul 2001, conține norme care nu corespund condițiilor de drept existente la această etapă, iar în multe situații nu permit determinarea unei consecutivități de acțiuni în procesul administrării bunurilor sechestrate.

 

Astfel, până la transmiterea bunurilor la SFS, de asigurarea evidenței, integrității și păstrării bunurilor confiscate vor fi responsabile autoritățile abilitate (Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Centru Național Anticorupție, Agenția Proprietății Publice, instanțele judecătorești etc.) cu funcții de sechestrare, confiscare și transmiterea în proprietatea statului.

 

Totodată, în cazul în care bunurile vor fi transmise la evidență fără a fi însoțite de raportul de evaluare, SFS va putea solicita, în termen de 3 zile din data preluării, eliberarea rapoartelor de la organele abilitate cu încercările de laborator sau a rapoartelor de expertiză (Institutul Național de Standardizare, Laboratorul Vamal al Serviciului Vamal, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Cercetării etc.).

 

Se propune o reevaluarea a prețurilor la fiecare 30 de zile lucrătoare, în cazul în care bunurile nu vor fi comercializate, cu aplicarea unor reduceri de 20% din valoarea reevaluării precedente. În cazul în care bunurile nu vor fi comercializate în termen de 150 de zile lucrătoare, prețul se va mai reduce cu 20%, iar bunurile se vor expune repetat spre vânzare pentru o perioadă de 15 zile prin intermediul licitației cu scădere. Dacă nici prin această metodă nu vor fi comercializate, proiectul prevede transmiterea bunurilor cu titlul gratuit sau nimicirea acestora (cu excepția metalelor prețioase). Prevederile de țin de reevaluarea bunurilor nu se vor aplica instrumentelor de plată, valorilor imobiliare și biletelor de loterie.

 

Totodată, se propune completarea listei bunurilor asupra cărora nu se aplică modalitatea de evidență, evaluare și vânzare de către SFS (armele de foc, munițiile, bunurile cu specific militar, medicamentele și substanțele psihotrope, bunuri cu valoare istorico-culturală, precum și bunurile imobile confiscate (care vor fi gestionate de Agenția Proprietății Publice).

 

Proiectul poate fi consultat până la 7 ianuarie 2022.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба | Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1044 просмотры

Дата публикации:

28 Декабрь /2021 13:23

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

bunuri confiscate | persoane fizice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon