Новости

BNS: creșterea câștigului salarial mediu lunar în trimestrul III

În trimestrul III al anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 8074,3 lei, fiind în creștere cu 2,9% față de trimestrul precedent și cu 9,3% față de trimestrul III al anului 2019, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică.
 
Astfel, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în sectoarele informații și comunicații (18118,4 lei); activități financiare și de asigurări (14099,3 lei) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (13799,1 lei).
 

În același timp, cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de cazare și alimentație publică (5100 lei); agricultură, silvicultură și pescuit (5282,8 lei), precum și în domeniul artei, activități de recreere și de agrement (5620,7 lei).

 

Comparativ cu trimestrul III al anului precedent, în majoritatea activităților economice s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial, cele mai semnificative fiind înregistrate în sănătate și asistență socială (cu 26,0%), industria extractivă (cu 12,4%) și informații și comunicații (cu 12,0%), în timp ce în transport și depozitare și în activitățile de cazare și alimentație publică indicatorul a scăzut cu 5,8% și, respectiv, cu 5,1%.

 

Totodată, comparativ cu trimestrul II din anul 2020 cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial s-au înregistrat în transport și depozitare (cu 13,5%), construcții (11,6%) și industria extractivă (11,1%), iar scăderi s-au constatat în învățământ (cu 6,3%), în informații și comunicații (cu 2,2%) și în activități financiare și de asigurări (cu 1,9%).

 

BNS mai informează că în trimestrul III în sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit 7032,9 lei, în creștere cu 8,9% față de perioada similară din 2019, iar în sectorul real – 8452,2 lei, înregistrând o creștere cu 9,4% față de trimestrul III al anului trecut.

 

Totodată, numărul mediu al salariaților a scăzut cu 3,1% comparativ cu trimestrul III din 2019, acestea fiind înregistrate în majoritatea activităților economice, însă cele mai semnificative se atestă în activitățile de cazare și alimentație publică, serviciile administrative, transport și depozitare, activități profesionale, științifice și tehnice și industria prelucrătoare.

 

Totuși, în această perioadă au fost înregistrate și unele creșteri ale numărului mediu de salariați în domeniile informații și comunicații și construcții.

 

Reamintim, conform unui proiect de hotărâre de Guvern  pentru anul 2021 este planificată aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie de 8716 lei, cu 763 lei mai mult față de nivelul aprobat pentru anul curent.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальное бюро статистики РМ

799 просмотры

Дата публикации:

01 Декабрь /2020 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

salarii | cresterea salariilor | BNS | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon