Новости
Controlul asupra fabricării și comercializării produselor din tutun va fi intensificat
Proiectele a trei Regulamente sanitare privind ingredientele produselor din tutun și produsele conexe au fost expuse pentru consultări publice de către Ministerul Sănătății.
Astfel, proiectul Regulamentului sanitar privind ingredientele din produsele din tutun, pentru a diminua acţiunea nocivă a acestor produse, stabilește o listă a ingredientelor substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun şi produselor conexe.
Lista include produse alimentare şi substanţe naturale, arome, solvenţi, adezivi, agenți de îngroșare, aditivi de ardere, aditivi permiți pentru fabricarea filtrelor, port ţigaretelor, ţigărilor de foi, port-ţigărilor şi filtrelor de pipă. De asemenea, în listă sunt prezentate substanţe permise la fabricarea adezivilor (cleiurilor) termoplastici, cu puncte de topire înalte pentru hîrtia de confecţionat filtre şi hîrtia de ataşat filtre utilizaţi la fabricarea adezivilor şi lianţilor pentru ţigări de foi şi tutun de consum.
Implementarea Regulamentului va preveni folosirea ingredientelor, utilizate în fabricarea produselor din tutun şi produselor conexe foarte dăunătoare sănătăţii şi va facilita conformarea agenţilor economici la cerinţele UE privind exporturile şi importurile pentru plasare pe piaţă a articolelor din tutun.
Proiectul Regulamentul sanitar privind raportarea despre produsele din tutun şi produsele conexe impune reglementări sanitare privind prezentarea informației despre produsele din tutun, tutun pentru narghilea şi a produselor conexe, produse în Republica Moldova şi importate pentru plasare pe piaţă şi comercializare în RM.
Acesta va asigura supravegherea corectitudinii şi respectării folosirii ingredientelor permise pentru producerea produselor din tutun, precum și asupra emisiilor din tutun şi produselor conexe, Totodată, vor fi reduse efectele nedorite a consumului lor şi fumatului pasiv, în special a copiilor şi tinerilor, eliminarea comerţului ilicit de astfel de produse. Prezentarea informației privind respectarea acestor cerințe se va face anual de către producători și agenții economicii ce comercializează produsele respective pînă la data de 31 mai.
Și cel de-al treilea proiect este al Regulamentului sanitar privind comercializarea produselor din tutun şi produselor conexe, cerinţele aplicabile privind plasarea pe piaţă şi comercializarea de tutun brut şi tutun parţial prelucrat. Documentul interzice plasarea pe piață a produselor din tutun care nu arde, inclusiv a tutunului pentru uz oral, a tutunului pentru mestecat şi a tutunului pentru uz nazal, stabilește și alte interdicții.
Proiectele celor trei Regulamente sunt elaborate în conformitate cu cerințele UE în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vînzarea produselor din tutun şi a produselor conexe, prevăzute în Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova Uniunea Europeană pentru 2014-2016.
Combaterea fumatului este o prioritate globală şi numeroase ţări au întreprins măsuri în acest sens, inclusiv Moldova și-a asumat angajamente, fiind membră a OMS.
În ultimii 10 ani fumatul are consecinţe serioase asupra sănătăţii populaţiei RM. Utilizarea tutunului constituie unul din factorii, care cauzează la cel puţin şase boli cronice devastatoare, precum cele cardiace, cancerul, maladiile cerebrovasculare, pulmonare distructive, diabetului zaharat şi aterosclerozei.
Peste 12% din totalul deceselor înregistrate, cauzate de cancer, afecţiuni cardiovasculare, hepatice, ulcer stomacal, diabet zaharat, precum s-a stabilit, sunt urmare a fumatului necontrolat.
Ministerul Sănătății speră că cele trei Regulamente vor contribui la reducerea în Republica Moldova a cheltuielilor anuale pentru sănătate, legate de maladiile cauzate de consumul de tutun, care sunt estimate la peste 880 milioane lei anual. Iar estimările costurilor economice ale productivităţii pierdute, legate de tutun din cauza deceselor premature, spitalizări şi tratamentului în ambulatoriu a bolilor legate de fumat, au ajuns la circa 1,83 miliarde lei.
1822 просмотры
Дата публикации:
24 Ноябрь /2015 09:20
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
control | produse din tutun | fabricare | comercializarea
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии