Новости

Deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor achitate cu business card

Cabinetul de miniștri susține inițiativa legislativă prin care se propune completarea art. 24 din Codul fiscal, astfel încât limita în mărime de 0,2% din venitul impozabil să nu fie aplicată în cazul cheltuielilor achitate sau suportate exclusiv în cadrul activității de întreprinzător, neconfirmate documentar, care au fost achitate prin intermediul cardului bancar de plată de afaceri (business).
 
Totodată, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a menționat că în contextul aprobării modificărilor propuse la art. 24 din CF, decade necesitatea completării art. 11 al Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 cu norma ce ar stabili acceptarea bonurilor emise de echipamente de casă și control în calitate de documente confirmative în cazul plății prin intermediul cardului bancar corporativ.

 

În același timp, nu se susține excluderea sintagmei „L.Ș” din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător și specificarea expresă a lipsei necesității de aplicare a acesteia. În acest sens, ministrul a reiterat că, potrivit art. 3 pct. 5 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, întreprinderile şi întreprinzătorii nu sunt obligaţi să deţină şi să aplice ştampila proprie pe înscrisuri de orice natură, astfel, ștampila nu reprezintă un element obligatoriu al documentului primar și, respectiv, reglementarea suplimentară a acestei neobligații nu condiționează o plusvaloare.

În vederea evitării unor tratamente ambigue cu referire la necesitatea aplicării ștampilei pe documentele contabile, Ministerul Finanțelor a demarat o activitate de revizuire a actelor normative, astfel formularele tipizate utilizate în continuare vor fi modificate prin excluderea mențiunii ”L.Ș”, a adăugat ministrul.

 

Proiectul ce prevede simplificarea procesului de deducere a cheltuielilor neconfirmate documentar a fost inclus și pe agenda ședinței de azi a comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Documentul urmează a fi examinat și aprobat  de Parlamentul RM. Publicația noastră va reveni cu detalii pe măsura promovării proiectului.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

1502 просмотры

Дата публикации:

18 Май /2022 13:26

Тематика:

Новости

Ключевые слова

business | deducerea cheltuielilor | plafonare | proiect de lege | guvern Moldova

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon