Новости

Facilitățile pentru sectorul IT, extinse până în anul 2023

Facilitățile fiscale pentru profesioniștii din sectorul tehnologiei informațiilor vor fi extinse până în anul 2023, decizia fiind aprobată de Guvern. Măsurile vor contribui la dezvoltarea sectorului care, în ultimii ani, a devenit unul dintre principalii exportatori de servicii.
 
Conform datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, în anul 2019 au beneficiat de facilitățile fiscale 114 companii IT, numărul angajaților beneficiari fiind de circa 1300-1500 de persoane. În condițiile salariului mediu prognozat pe economie de 8,7 mii lei, venitul neimpozabil va fi cel care depășește suma de 17,4 mii lei, în condițiile în care salariului mediu în sectorul IT pentru anul 2019, conform Biroului Național de Statistică, a fost de circa 16,3 mii lei. Astfel, măsura încurajează oficializarea salariilor, iar facilitatea oferită are un impact minim asupra bugetului de stat.
 
Aceste persoane sunt angajate în câmpul muncii în cadrul companiilor care, pe lângă activitățile de bază în domeniul IT, desfășoară și alte activități conexe și depășesc cota de vânzări de peste 50% în domeniul IT, dar nu ating cota de 70%. Prin urmare, această normă are impact nu doar asupra industriei IT, dar și asupra altor domenii, deoarece o mare parte din programatori și ingineri sunt angajați să realizeze activități și pentru alte domenii și sectoare (entitățile bancare, autorități/instituții ș.a.)
 
Menținerea stimulentelor fiscale propuse va contribui la asigurarea previzibilității activității de întreprinzător pentru companiile IT, va spori nivelul salarizării personalului direct implicat în domeniu, volumul impozitelor și taxelor colectate, precum și va duce la atragerea specialiștilor în companiile care au vânzări IT semnificative, dar care nu sunt eligibile pentru a adera la „Moldova IT Park”.

via | mec.gov.md

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

789 просмотры

Дата публикации:

03 Декабрь /2020 07:59

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

IT | facilitate fiscala | guvern Moldova | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon