Новости

Guvernul a prezentat legislativului proiectele aprobate prin asumare de răspundere

În ședința de joi a Parlamentului Guvernul a prezentat pachetul de inițiative legislative aprobat prin asumare de răspundere în fața Parlamentului. Acestea urmează să intre automat în vigoare în cazul în care timp de 72 de ore inițiativele nu vor fi contestate.  Amintim, Executivul și-a asumat răspunderea pentru patru proiecte de legi
 
La prezentarea proiectelor în Parlament Ion Chicu a menționat că modificările operate la Legea privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar sunt determinate de necesitatea stimulării financiare a personalului medical implicat în combaterea COVID-19. Potrivit documentului, salariile vor fi majorate de două ori, în etape: la prima etapă – cu 30% (de la 1 septembrie 2020), cu încă 30% – de la 1 ianuarie 2021 și cu încă 40% în prima jumătate a anului următor. De majorarea salariilor vor beneficia circa 4,5 mii de angajați din domeniul sănătății.
 
Amendamentele la Legea bugetului de stat pentru 2020 prevăd majorarea veniturilor pentru anul curent cu 52,4 mil. lei (până la 37,851 mld. lei),  a cheltuielilor – cu 1,284 mld. lei (până la 55,057 mld. lei), iar a deficitului bugetului de stat – cu 1,231 mld. lei (până la 17,206 mld. lei).
 
Modificările la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2020 prevăd că veniturile și cheltuielile acestuia vor constitui 24, 34 mld. lei, în creștere cu circa 470 mil. lei față de suma aprobată anterior. Totodată, veniturile fondurilor obligatorii de asigurări medicale în anul curent vor crește 428 mil. lei (până la 8,58 mil lei), iar cheltuielile – cu 534 mil. lei (până la 8,917 mld. lei) . Respectiv, deficitul planificat anterior va spori până la 337,9 mil. lei.
 
Modificările țin de majorarea salariilor personalului medical, acordarea ajutorului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și indemnizații cu venituri mai mici de 3 mii de lei lunar, majorarea cu 100 mil. lei a finanțărilor pentru Fondul național de dezvoltare agricolă și rurală, alte măsuri pentru reducerea consecințelor crizei epidemiologice și financiare.
 
Totodată, va fi suplinit cu 50 mil. lei  Fondul de garantare a creditelor bancare pentru companiile mici și mijlocii administrat ODIMM, sunt preconizate 50 mil. lei pentru dezvoltarea infrastructurii de antreprenoriat în cadrul a 16 platforme industriale create în raioane, alocarea suplimentară a 20 mil. lei pentru extinderea programului „Prima casă-6”.
 
Finanțarea deficitului bugetar va fi efectuată dintr-o sursă nouă – asistența macrofinanciară „Omnibus” în volum de 2,08 mld. lei (100 mil. euro) oferită de UE. Concomitent, pentru acoperirea deficitului este preconizată emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat pe piața primară în sumă de 2 mld. lei. La momentul actual deficitul BPN este estimat la 8,26% din PIB.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1208 просмотры

Дата публикации:

10 Июль /2020 08:57

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

guvern Moldova | asumarea raspunderii | parlamentul RM | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon