Новости

Indexarea plăților sociale, aprobată cu titlu de urgență

Ordinea de zi a ședinței Guvernului de astăzi, 23 martie, la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a fost suplinit cu patru proiecte ce țin de calcularea și achitarea plăților sociale, care au fost aprobate de Executiv. Acestea se referă la modificarea și completarea:
 
  • anexelor nr. 3 și nr. 5 la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 165/2017
  • Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului material, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 159/2018
  • Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social
  • indexarea și majorarea prestaţiilor sociale.
 
Anterior publicația noastră a comunicat că, de la 1 aprilie 2022, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă ar putea constitui 2278,80 lei, iar cel al pensiei minime de dizabilitate:
1) în cazul unei dizabilități severe – 1709,10 lei;
2) în cazul unei dizabilități accentuate – 1595,16 lei;
3) în cazul unei dizabilități medii – 1139,40 lei.
 
Tot din 1 aprilie curent cuantumul pensiilor calculat în conformitate cu prevederile Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii se majorează în sumă fixă de 171,71 lei.
 
În document este specificat și faptul că, prin derogare de la art. 13 din Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, în cazul indexării din aprilie 2022 coeficientul de indexare se va aplica doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, care constituie 9900 lei.
 
Totodată, un alt proiect prevede că, având în vedere rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată drept creștere a prețurilor de consum în luna decembrie a acelui an față de aceeași lună a anului precedent, la 1 aprilie 2022 se indexează nivelul venitului lunar minim garantat cu coeficientul indexării 13,94% și după indexare constituie 1363 lei.
 
Cu detalii ce țin de stabilirea ajutorului material pentru soții și părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă din Afganistan, părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova și pentru părinții participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați vom reveni la momentul punerii în aplicare a noilor prevederi.
Tot astăzi au fost votate de Guvern noile norme de stabilire şi plată a indemnizaţiei zilnice pentru copii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 378/2018.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

981 просмотры

Дата публикации:

23 Март /2022 16:10

Тематика:

Новости

Ключевые слова

plati sociale | proiect hotarire guvern | Indexarea prestaţiilor de asigurări sociale

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon