Новости

Instrucțiunea cu privire la modul de completare a IPC21 va fi suplinită

Instrucțiunea cu privire la modul de completare a Dării de seamă IPC21 va fi suplinită cu denumirea și codul clasificațiilor economice la care urmează a fi achitat impozitul pe venit pentru tipurile sursei de venit indicate în tabelul nr. 1 al dării de seamă respective.
 
Ministerul Finanțelor propune spre consultare publică proiectul   Ordinului cu privire la modificarea Ordinului nr.94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) „Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate” și a Instrucțiunii cu privire la modul de completare a formularului nominalizat.

 

Autorii consideră că contribuabilii ar putea avea dificultăți în identificarea clasificației economice corespunzătoare impozitului ce urmează a fi achitat, dat fiind faptul că achitarea obligațiilor fiscale se efectuează cu utilizarea codului IBAN, care se determină inclusiv în funcție de codul clasificației economice, diversitatea tipurilor surselor de venit la care se declară impozitul pe venit, specificate în tabelul nr. 1 al IPC21. În acest sens, documentul este elaborat în vederea facilitării procesului de achitare de către contribuabili a impozitului pe venit declarat în darea de seamă forma IPC21.

 

Astfel, Instrucțiunea (anexa nr.2) se propune a fi completată cu pct.9, potrivit căruia achitarea impozitului pe venit se efectuează la clasificația economică corespunzătoare, după cum urmează:

  • 1 impozitul pe venit aferent codurilor sursei de venit SAL și SAL a), specificate în tabelul nr.1, se achită la cod ECO 111110 – Impozit pe venitul reținut din salariu.
  • 2 impozitul pe venit aferent codurilor sursei de venit DIV a) și DIV b), specificate în tabelul nr.1, se achită la cod ECO 111230 – Impozit pe venit reținut din suma dividendelor achitate.
  • 3 impozitul pe venit aferent codurilor sursei de venit DOB, DOB b), PL, FOL, RCS a), RCS b), ROY, ROY b), NOR, PUB, LIV, CSM, DON pf, AGRAC, CC și PLT, specificate în tabelul nr.1, se achită la cod ECO 111220 – Impozit pe venitul reținut la sursa de plată.

Documentul va contribui la reducerea timpului și efortului depus de contribuabili pentru efectuarea achitării impozitului pe venit, precum și la diminuarea numărului de plăți transferate eronat la buget și, respectiv, a timpului necesar pentru corectarea lor.

 

Proiectul poate fi consultat până la 31 decembrie curent.

 

Reamintim  că formularul IPC21 va substitui cel al Dării de seamă IPC18, ținând cont de modificările introduse prin Legea nr.60 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

7490 просмотры

Дата публикации:

23 Декабрь /2020 10:08

Catalogul tematic

Подоходный налог | Новости

Ключевые слова

IPC21 | Instrucţiune | Proiect

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon