Новости

Legea insolvabilității: interdicția de a părăsi țara va fi limitată în timp

Completările la art. 84 („Răspunderea procesuală a debitorului”) din Legea insolvabilității nr.149/2012 care urmează a fi examinate în cadrul ședinței secretarilor de stat prevăd că, interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova sau localitatea de reședință aplicată  debitorului sau reprezentantului organelor lui de conducere de instanța de insolvabilitate nu poate depăși 6 luni. Dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat, în urma unui demers motivat al administratorului/lichidatorului, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiași proceduri de insolvabilitate.
 
Proiectul modificărilor a fost elaborat după ce Curtea Constituțională, prin hotărârea nr.21 din 4 august 2020 privind excepția de neconstituționalitate a art. 84 din Legea nr.149/2012 (obligarea de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință în procesele de insolvabilitate) a declarat neconstituționale dispozițiile referitoare la omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul tarii sau localitatea de reședință.
 
Statuările Curții au la bază art. 2 din Protocolul nr.4 la Convenția Europeană, precum şi jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului. Astfel, deși ingerința în dreptul la libera circulație este prevăzută de lege, totuși nu este respectată condiția previzibilității, în măsura în care legislatorul a stabilit că „interdicția de nepărăsire a teritoriului țării sau, după caz, a localității de reședință este valabilă pentru „întregul proces de insolvabilitate dacă instanța de insolvabilitate nu stabilește altfel”, a conchis Curtea.
 
Totodată, norma citată supra nu stabilește limite temporale pentru care este valabilă interdicția de a nu părăsi țara sau localitatea de reședință, iar procesele de insolvabilitate, în funcție de tipul de procedură aplicat (restructurare, faliment etc.), de numărul de creditori, de valoarea masei debitoare etc., ar putea avea o complexitate diferită și, respectiv, o durată diferită. Adițional, Curtea a reținut că, lipsa reglementării privind durata maximă a obligației de nepărăsire a teritoriului țârii și, respectiv, a localității de reședință constituie o omisiune legislativă contrară Constituției.
 
Astfel, autorii proiectului propun o nouă redacție a alin. (3) al art.84, deoarece la momentul actual interdicțiile specificate la alin.(2) din Legea nr.149/2012, cu excepția interdicției de a părăsi teritoriul RM sau localitatea de reședință, sunt valabile pe întregul proces de insolvabilitate, dacă instanța de insolvabilitate nu stabilește altfel. Respectiv, noile prevederi vor limita în timp aplicarea interdicției de a părăsi teritoriul RM sau localitatea de reședință la o perioadă inițială de 6 luni.
 
Conform proiectului, completările și modificările propuse ar putea fi puse în aplicare din data publicării.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1277 просмотры

Дата публикации:

24 Сентябрь /2020 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

insolvabilitate | interdictie | parasirea localitatii | curtea constitutionala | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon