Новости
Legea privind fondurile de pensii facultative aduce atingere la 15 legi
Proiectul de lege se corelează cu prevederile actelor normative în vigoare, care se află în conexiune, şi nu afectează concepția generală ori caracterul unitar al cadrului normativ în vigoare, se spune în nota informativă a proiectului.
Amintim, aspectele fiscale legate de activitatea acestor fonduri este reglementată de Capitolul 10 din Titlul II din Codul fiscal (Impozit pe venit), care prevede că veniturile fondurilor de pensii facultative (Fonduri) nu sunt supuse impozitării, dar orice plăţi efectuate din acest fond se includ în venitul brut al beneficiarului. Totodată, CF stabilește că suma vărsată de către angajator în numele unei persoane fizice pe parcursul perioadei fiscale în Fond în scopul acumulării se deduce din venitul brut, iar persoanei fizice i se permite deducerea din venitul său brut a unei sume egale cu vărsământul făcut în Fond1.
Menționăm că Legea nr.198/2020 privind fondurile de pensii facultative prevede că aceasta va fi pusă în aplicare peste șase luni de la data publicării, termenul survenind la data de 18 iunie 2021. Aceasta prevede că Fondul de pensii va putea fi înființat de către administrator (activează în baza licenței eliberate de CNPF) în baza contractului de societate civilă întocmit în formă scrisă, la care participantul devine parte după semnarea contractului de aderare și virarea contribuției. Un fond de pensii va trebui să întrunească minimum 15 participanți.
Normele legii elaborate nu se vor aplica autorităților administrației publice centrale şi locale sau altor instituții care administrează fonduri ce sprijină sistemele de asigurări sociale, inclusiv sistemele ce asigură alte categorii de pensii, sub formă de drepturi bănești (prestații în numerar în legătură cu atingerea vârstei de pensionare), ale căror stabilire şi plată sunt garantate prin lege de către stat potrivit Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii; angajatorilor care constituie provizioane la bilanț în vederea asigurării plății pensiilor pentru salariații proprii.
___________________________________________________________
1 Codul fiscal, art.67 :
(1) Pentru persoana fizică, suma dedusă, conform art.66 alin.(1), împreună cu suma dedusă, conform art.66 alin.(2), nu trebuie să depăşească 15% din venitul cîştigat de ea în anul fiscal.
(2) În sensul prezentului titlu, prin venit cîştigat al persoanei fizice se înţelege venitul brut calculat pentru munca în calitate de angajat, obţinut pentru munca în calitate de antreprenor independent sau obţinut în alt mod, conform legislaţiei. Noţiunea dată nu include venitul sub formă de pensii.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1167 просмотры
Дата публикации:
21 Май /2021 08:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
fond de pensii | modificări și completari | proiect de lege | monitorul.fisc.md
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии