Новости

Moldova și Letonia negociază acordul în domeniul securității sociale

Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Letonia, precum şi Acordului dintre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova şi Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia pentru implementarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre țările noastre se desfășoară în perioada 28-30 septembrie 2021, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale.
 
Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Documentul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Letonia dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale precum şi la ajutorul de deces din partea statului unde a activat legal.
 
Respectiv, persoanele care au lucrat legal pe teritoriul unia dintre statele părți ale acordului vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile sale la prestații indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare prevăzută prin proiectul acordului permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au activat legal în Republica Letonia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova, dar nu să beneficieze de alocaţie socială.
 
Potrivit prevederilor Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată pe teritoriul statului în care beneficiarul domiciliază la moment.
 
La momentul de față CNAS aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

via | cnas.gov.md

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальная Касса Социального Страхования РМ

846 просмотры

Дата публикации:

29 Сентябрь /2021 07:55

Catalogul tematic

Государственное социальное страхование | Новости

Ключевые слова

asigurare obligatorie de asistenta sociala | cnas | negocieri | Moldova | Letonia

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon