Новости

Pachetele de digitizare 2.0 și 3.0

Modificările legislative în domeniul notarial și al comerțului electronic  au fost anunțate de viceprim-ministrul pentru digitizare Iurie Țurcanu în cadrul Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu, al cărui președinte este.

 

Potrivit lui Iurie Țurcanu, propunerile legislative în prima redacție privind digitalizarea unor servicii notariale pentru comunitatea de afaceri au fost deja prezentate părților interesate, iar la etapa de față acestea se definitivează pe platforma Consiliului Economic. Scopul modificărilor este de a tehnologiza relațiile dintre notar și omul de afaceri, în special în ceea ce ține de delegarea anumitor împuterniciri și procesarea unor genuri de tranzacții cu utilizarea instrumentelor digitale. Cu toate că subiectul a generat o varietate de opinii, noi nu putem inova în acest domeniu sensibil pentru afaceri, a menționat Iurie Țurcanu.

 

Cel de al treilea Pachet legislativ ține de e-ComerțDocumentul are drept scop de a aduce claritate în ceea ce ține de stimularea dezvoltării economiei fără numerar, implicit a comerțului electronic; de acordare a unui suport instituțional și normativ dezvoltării sectorului Fintech în Republica Moldova; și implementarea unor instrumente alternative inovative de susținere a dezvoltării plăților electronice. Potrivit lui Iurie Țurcanu, acum se face un screening al legilor privind comerțul electronic, comerțul interior și protecția consumatorului, pentru a le alinia cu prevederile curente ce se referă la vânzările online.

 

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Dumitru Alaiba, prezent la ședință, a menționat că Parlamentul este deschis pentru recepționarea și promovarea inițiativelor ce vin să modernizeze și să faciliteze activitatea economică. Este important că aceste inițiative sunt dezvoltate în comun cu mediul de afaceri și vin să aducă în țara noastră cele mai bune practici internaționale în domeniu. Faptul, că implementarea mai multor inovații digitale în domenii vitale întârzie, doar fac țara noastră mai puțin competitivă și mai puțin atractivă pentru investiții. Aceste incoerențe trebuie înlăturate cât mai repede, a menționat deputatul.

 

Pentru a monitoriza punerea în aplicare a modificărilor legislative din primul pachet de digitalizare, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM a elaborat o Matrice de monitorizare a progresului, ce listează acțiunile imediate pentru etapa următoare și indicatorii de performanță. Viceprim-ministrul a chemat membrii platformei să alerteze orice carențe în acest sens, așa încât acestea să fie eliminate cât mai rapid, iar modificările aprobate să devină cât mai curând simțite de business.

 

Iurie Țurcanu a subliniat că acest lucru se va putea face și prin intermediul Aplicației comunității de afaceri Virtuale BizRadar, anunțând astfel lansarea oficială a acesteia.  Această Aplicație mobilă, care poate fi descărcată în telefon din Apple Store sau Google Play, își va găsi repede nișa sa și va genera valoare adăugată. Consolidarea comunității de afaceri și posibilitatea de a reacționa rapid în ambele sensuri – G2B și B2G, pot face din ea un instrument foarte util pentru luarea deciziilor, a mai adăugat Iurie Țurcanu, chemând membrii Consiliului Economic să facă uz de ea, iar Guvernul la rândul său, va reacționa prompt la feedbackurile primite.

 

Secretariatul Consiliului Economic urmează să monitorizeze întregul proces de implementare a primului pachet legislativ de digitizare și să continue în ritm accelerat lucrul asupra proiectelor ce vizează digitalizarea notariatului și comerțului electronic.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.


via | consecon.gov.md

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

760 просмотры

Дата публикации:

27 Январь /2022 09:52

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

digitalizare | Consiliul Economic | Notar | e-comert

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon