Новости

Sporirea autonomiei locale: obligațiunile guvernamentale locale

Trei autorități publice locale din Republica Moldova – primăriile orașului Sângera, municipiului Ceadâr-Lunga și municipiului Chișinău vor beneficia de suport din partea  Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în procesul de emitere, în premieră în țara noastră, a obligațiunilor municipale, în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Evenimentul  a fost prezentat astăzi, 29 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.
 
Potrivit lui Adrian Lupușor, directorul executiv al „Expert-Grup”, scopul proiectului constă în susținerea autorităților publice locale în emiterea obligațiunilor municipale, care este un instrument nou pentru Republica Moldova, aplicat cu succes în multe țări din regiune.

 

Este un instrument suplimentar care oferă autorităților publice oportunitatea să mobilizeze resursele financiare pentru investiții capitale. În cadrul proiectului ne propunem să susținem la modul practic cele trei primării selectate în baza unui concurs deschis și cometitiv, oferindu-le suport la toate etapele procesului, a menționat directorul Centrului.

 

În cadrul procesului emiterii obligațiunilor municipale Ministerul Finanțelor este unul din actorii principali, care urmează să avizeze procesul pentru a-l face unul prudent și pentru a elimina orice riscuri pentru investitori și primării. În acest sens, Tatiana Ivanicichina, secretar de stat al Ministerului Finanțelor, a reamintit că recent autoritatea a lansat programul ce prevede emisiunea obligațiunilor de stat pe 7 ani, dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat fiind un obiectiv strategic pe termen lung al ministerului.

 

 Considerăm că și proiectul privind obligațiunile municipale, alături de programul lansat de minister, vine în continuarea eforturilor consolidate la nivel național de dezvoltare a pieței financiare interne. Instrument va putea fi aplicat pe viitor pentru dezvoltarea comunităților locale. Îndemnăm  autoritățile să aplice cu prudență acest mecanism și să îl utilizeze exclusiv pentru dezvoltare localităților, a adăugat secretarul de stat.

 

Un asemenea eveniment se desfășoară în premieră în istoria dezvoltării pieței de capital din țara noastră, iar eforturile celor implicați („Expert Grup”, intermediarii financiari, autoritățile publice locale și partenerul de dezvoltare), trebuie apreciate la maximum, a menționat Nina Dosca, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Totodată, legislația aferentă acestui proces este deja elaborată, însă au mai rămas neacoperite unele momente ce țin de impozitarea acestui instrument financiar.

 

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este deschis pentru cooperare pentru a face  acest instrument disponibil în întreaga comunitate a autorităților publice locale, a asigurat Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, care consideră că mecanismul va putea fi utilizat pentru acoperirea mai multor necesități ale primăriilor, iar implementarea proiectului-pilot în cele trei primării va putea oferi mai multe aspecte pentru îmbunătățirea ulterioară a cadrului legal și instituțional.

 

Tot în cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele înaintate spre finanțare prin emisiunea de obligațiuni municipale de către primăria or. Sângera și cea a mun. Ceadâr-Lunga.

 

Până în prezent, cele trei primării beneficiare au înaintat proiectele investiționale ce urmează a fi finanțate din resursele obținute în urma emisiunii de obligațiuni, iar două dintre ele – primăria or. Sîngera și cea a mun. Ceadîr-Lunga, au finalizat deja etapa selectării prin concurs deschis a intermediarului financiar și contractarea acestuia, iar primăria mun. Chișinău, la rândul ei, este la etapa desfășurării concursului de selectare a acestuia.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

735 просмотры

Дата публикации:

29 Апрель /2021 13:44

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

APL | obligațiuni | instrumente financiare | monitorul.fisc.md | Expert-Group

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon