Новости

Sporirea protecției sociale a unor categorii de cetățeni

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 10 iunie curent este inclus un proiect de hotărâre de Guvern ce are ca scop sporirea protecției sociale a unor categorii de cetățeni.
 
Astfel, persoanele cu dizabilităţi severe imobilizate la pat ar putea beneficia de o alocaţie lunară pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere majorată de la 500 lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă (care, după indexarea de la 1 aprilie 2021, aceasta constituie 1188,05 lei/lunar). Astfel, alocația ar putea fi majorată cu circa 450 lei.

 

Potrivit normelor în vigoare, această alocație nu poate fi stabilită în cazul în care persoanele se află la întreţinerea deplină a statului, sunt beneficiare ale serviciului de asistenţă personală sau ale serviciului de îngrijire socială la domiciliu. După aprobarea proiectului, pentru a respecta principiul echității sociale, se propune excluderea condiției de a nu fi beneficiar al serviciului de îngrijire socială la domiciliu, astfel fiind propuse condiții egale la acordarea dreptului la prestația menționată pentru toate categoriile de beneficiari.

 

În același timp, de alocația pentru îngrijire, însoțire și supraveghere ar putea beneficia și persoanele cu dizabilităţi severe în urma experienţelor nucleare, avariilor cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare imobilizate la pat, precum și categoriile de cetăţeni care au suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.

Se propune ca aceste prevederi să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021.

 

Potrivit informațiilor parvenite de la Casa Națională de Asigurări Sociale, la 1 iunie 2021 erau înregistrați 17 beneficiari de alocație lunară pentru îngrijire, însoțire și supraveghere din rândul participanților care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi din rândul colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care sunt persoane cu dizabilităţi severe imobilizate la pat.

 

Conform calculelor efectuate de CNAS, pentru implementarea proiectului vor fi necesare mijloace financiare suplimentare de circa 31,5 mii lei.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

889 просмотры

Дата публикации:

14 Июнь /2021 07:58

Catalogul tematic

Государственное социальное страхование | Новости

Ключевые слова

persoane cu dizabilitati | alocații | proiect hotarire guvern | monitorul.fisc.md

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon