Новости

Efectuarea decontărilor în numerar. Totul despre noile prevederi legislative

 

Legea nr. 34/2024 cu privire la efectuarea decontărilor în numerar a fost elaborată și aprobată în vederea prevenirii evaziunii fiscale și combaterii spălării banilor, precum și în scopul stimulării plăților efectuate prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar, și creșterii nivelului de transparență, și de securitate al acestora. Noile reglementări vor intra în vigoare din 1 ianuarie anul 2025.

 

În scopul de a oferi contribuabililor mai multe explicații aferente legii aprobate, în ediția din aprilie a „monitorului fiscal FISC.md”, care va ieși din tipar, este publicat articolul „Operațiunile de plăți și încasări în numerar. Noile reglementări”, elaborat de către Veronica Ursu și Ana Litocenco, în care autorii atrag atenția că reglementările noului act normativ se vor aplica de către următoarele categorii de persoane:

- persoanele juridice, indiferent de tipul lor de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice;

- reprezentanțele permanente, sucursalelor persoanelor juridice nerezidente și organizațiilor necomerciale;

- persoanele fizice care desfășoară o activitate de întreprinzător și persoanelor fizice care desfășoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății;

- persoanele fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător și cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător.

 

Astfel, operațiunile de încasări și plăți ale persoanelor prenotate urmează a fi efectuate prin transfer, cu excepția:

  • plăților și încasărilor ce se permit a fi efectuate în numerar limitat;
  • plăților ce se permit a fi efectuate în numerar nelimitat;
  • operațiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2008 privind reglementarea valutară asupra cărora Legea nr. 34/2024 nu se extinde și, respectiv, nu impune anumite limite de utilizare a numerarului.

 

Mai multe explicații cu privire la Legea nr. 34/2024 deținătorii unui abonament al publicației noastre vor găsi în nr. 3 (87) al revistei „monitorul fiscal FISC.md”.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1075 просмотры

Дата публикации:

08 Апрель /2024 08:00

Тематика:

Налоговые новости | Налоговое администрирование

Ключевые слова

evaziune fiscala | achitari in numerar | prevederi | conturi de decontare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon