Электронные услуги
Cu ce este mai bun dosarul electronic de sănătate al pacientului față de cartela medicală pe suport de hârtie
Spre deosebire de cartela medicală pe suport de hârtie, dosarul electronic de sănătate oferă posibilitatea de a stoca într-un singur loc toate informațiile medicale ale pacientului. Mai exact, aici pot fi introduse toate datele pe care un om le obține în urma consultațiilor medicale, indiferent dacă acestea au fost făcute la spital sau la Centru de Sănătate, maladiile de care a suferă pe parcursul vieții, rezultatele analizelor de laborator, examenele profilactice, tratamente sau intervenții chirurgicale.
Așadar, medicii nu vor mai fi nevoiți să lipească în cartela medicală a pacientului foile cu rezultatelor analizelor, așa cum se întâmplă astăzi. Informațiile vor fi înscrise de către laboranți direct în fișa de ambulator sau cea de internare a pacientului, iar de aici datele se transferă automat în dosarul electronic de sănătate.
Mai mult, dacă acum informațiile din cartela medicală pe suport de hârtie pot fi văzute fără probleme de toți lucrătorii dintr-o instituție medicală, în cazul dosarului electronic de sănătate informațiile aparțin în întregime beneficiarului, iar acesta decide cui îi permite accesul la ele. Chiar și fișele medicale deschise în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), care rămân în arhiva instituției medicale, nu pot fi văzute de toți lucrătorii medicali, ci doar de medicii care au tangență cu pacientul.
Printre funcționalitățile dosarului electronic de sănătate se numără posibilitatea de a înscrie și vizualiza informații la orice oră, de pe orice dispozitiv - calculator, tabletă sau telefon. Condiția e să fie conectate la internet.
Astfel, medicii nu vor mai trebui să solicite pacientului să prezinte cartela medicală sau să roage asistentele medicale să o identifice în arhivă. Vor trebui doar să identifice pacientul în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS), unde va completa fișele medicale necesare. Doar în caz de necesitate va solicita pacientului și accesul la dosarul electronic de sănătate, pentru a se informa despre istoricul medical.
O altă funcționalitate este posibilitatea pacientului de a se programa de sine stătător la doctor. Astfel, prin dosarul său electronic, pacientul trimite o solicitare la registratura instituției medicale, iar aceasta, văzând orarul de muncă a specialistului solicitat de pacient, îl poate poate programa. Desigur, acesta este înștiințat pentru când a fost înscris.
Tot dosarul electronic de sănătate permite crearea alertelor, care, de obicei, sunt făcute pentru a aminti pacientului anumite informații. De exemplu, când trebuie să își vaccineze copilul, când trebuie să-și ia pastilele sau când trebuie să meargă la doctor.
via e-sanatate.md
2955 просмотры
Дата публикации:
07 Ноябрь /2014 11:38
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
dosar electronic de sanatate | institutii | internet | arhiva
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии