Prețurile de transfer

Implementarea conceptului prețurilor de transfer: perspective, probleme și soluții

Începând cu 1 ianuarie 2024 în legislația fiscală națională va fi aplicat conceptul prețurilor de transfer. Reamintim că prin Legea nr.356/2022 cu privire la modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pentru anul 2023), a fost completat Codul fiscal cu un capitol nou – „Capitolul 112. Reguli speciale la determinarea prețurilor de transfer conform principiului lungimii brațului.”

 

Pentru ca mediul de business să fie pregătit pentru aplicarea acestui mecanism, astăzi, 28 aprilie, pe platforma Grupului de lucru nr. 2  „Implementarea conceptului prețurilor de transfer”, instituit în cadrul Ministerului Finanțelor, condus de secretara de stat, Olga Golban, s-au discutat aspecte privind conceptul prețurilor de transfer, dar și propuneri din partea businessului pentru a eficientiza implementarea acestuia, inclusiv din experiența internațională.

 

Principiul prețurilor de transfer prevede că, contribuabilul care încheie tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, fără TVA, egală sau mai mare de 20 mil. lei, este obligat să întocmească și să prezinte informația privind prețurile de transfer, iar dacă valoarea tranzacțiilor este egală sau mai mare de 50 mil. lei, pe lângă informația respectivă, este obligat să prezinte și dosarul privind prețurile de transfer.

 

După cum a menționat secretara de stat a ministerului, aplicarea prețurilor de transfer este un subiect actual și de interes atât pentru minister, cât și pentru business, iar în cadrul ședințelor Grupului de lucru va fi discutată viziunea părților privind implementarea acestui concept, pentru a obține o înțelegere generală și pentru a elimina toate constrângerile, astfel încât să avem reguli clare odată cu data intrării în vigoare a prevederilor privind prețurile de transfer.

 

 

Un subiect discutat vizează metodele de verificare a prețurilor de transfer, mediul de business solicitând mai multă claritate asupra cazurilor în care urmează a fi aplicată o anumită metodă. Legislația prevede că în cazul în care principiul lungimii brațului nu este respectat, în cadrul unei tranzacții și/sau al unui grup de tranzacții între persoane afiliate Serviciul Fiscal de Stat poate ajusta suma veniturilor și/sau a cheltuielilor oricăreia dintre părțile afiliate în baza prețului determinat conform principiului lungimii brațului, utilizând o serie de metode (metoda comparării prețurilor; metoda cost plus; metoda prețului de revânzare; metoda marjei nete tranzacționale; metoda împărțirii profitului sau orice altă metodă recunoscută în Liniile directoare OCDE privind prețurile de transfer).

 

Introducerea în legislația fiscală a conceptului prețurilor de transfer este necesară în contextul alinierii legislației naționale la practica UE, în procesul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Министерство финансов Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1774 просмотры

Дата публикации:

28 Апрель /2023 19:12

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

preturi de transfer

2 комментарии

CARTNORD SRL

02 Май /2023 10:35

Începând cu 1 ianuarie 2024 ???!!! poate 01.01.2023?

icon

Марина Кэлдаре

aвтор

02 Май /2023 11:32

icon

CARTNORD SRL

Stimate utilizator, conform Legii nr. 356/2022 (politica fiscală și vamală pentru anul 2023) https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=134829&lang=ro, prevederile ce se referă la prețurile de transfer se pun în aplicare din 1 ianuarie 2024.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon