Новости

Inechitățile la aplicarea TVA la medicamente vor fi eliminate. Proiect, aprobat în prima lectură

La medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor și/sau autorizate către import de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, indiferent de poziția tarifară atribuită, dar și la alcoolul etilic nedenaturat de la pozițiile tarifare 220710000 și 220890910, destinat producerii farmaceutice și utilizării în medicină, în limita volumului contingentului anual stabilit de Guvern, importate și/sau livrate pe teritoriul RM, precum și la medicamentele preparate în farmacii conform prescripțiilor magistrale, cu conținut de ingrediente (substanțe medicamentoase) autorizate, se va aplica automat cota TVA de 8%.

 

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de modificare a Codului fiscal și a Legii cu privire la tariful vamal, în vederea aplicării corecte și uniforme a TVA la medicamente. După cum au explicat autorii proiectului, în prezent, există o inechitate privind aplicarea TVA la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat (fiind calificate drept medicamente) și la cele care nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de stat, însă sunt autorizate pentru import de către Agenție. Prin urmare, se atestă multiple cazuri de recalificare neîntemeiată de către Serviciul Vamal a poziției tarifare pentru unele medicamente, fiind aplicată TVA de 20% și nu de 8%.

 

Un alt obiectiv urmărit prin promovarea proiectului de lege este asigurarea accesului pe piața farmaceutică a mai multor medicamente, dispărute în ultimii ani din farmaciile din țară. Prin eliminarea barierelor, uneori birocratice, agenții economici importatori de medicamente și produse farmaceutice vor putea efectua procedura de devamare și punere pe piață a medicamentelor în termeni mai restrânși.

 

Proiectul va fi supus votului în cea de-a doua lectură.

Учреждения:

Парламент Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

781 просмотры

Дата публикации:

22 Июнь /2023 12:58

Ключевые слова

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale | cota TVA

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon