Панорама
FMI cere țărilor bogate să crească cheltuielile publice
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că riscurile la adresa economiei mondiale s-au înmulţit şi în consecinţă a cerut unora din ţările
G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) să-şi majoreze cheltuielile guvernamentale pentru a susţine
creşterea economică.
Creşterea economiei globale rămâne slabă, iar riscurile au devenit mai proeminente, susţine FMI într-un raport publicat înaintea reuniunii G20. De altfel, FMI şi-a revizuit în jos estimările privind avansul economiei mondiale până la 3,1% în 2016 şi la 3,4% pentru anul viitor, în ambele cazuri cu 0,1 puncte mai puţin decât în precedentele sale estimări publicate în luna aprilie.
Creşterea PIB-ului mondial ar putea fi chiar mai mică dacă incertitudinile economice şi politice apărute în urma Brexit vor continuă, - se mai arată în raportul FMI. În acest context, FMI vrea ca economiile avansate, în special Australia, Canada, SUA şi Germania, să-şi majoreze cheltuielile publice spre investiţiile în infrastructură pentru a stimula creşterea economiei mondiale.
Mai mult, reformele care facilitează creşterea investiţiilor în infrastructură ar ajuta la creşterea capacităţilor productive, ar alimenta direct cererea pe termen scurt şi ar cataliza investiţiile private, susţine FMI.
Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a făcut un apel similar. Am ajuns la un punct în care este esenţial să ne dublăm eforturile şi să utilizăm toate instrumentele aflate la dispoziţia noastră pentru a stimula creşterea economiei mondiale, - a declarat oficialul american.
În schimb, analiştii sunt de părere că în condiţiile în care politica monetară şi-a atins limitele în unele ţări, există mai mult spaţiu de manevră pentru utilizarea măsurilor fiscale.
În ceea ce priveşte stimulentele, nu ne aşteptăm la noi stimulente monetare în viitor în principalele economii avansate, cu excepţia Japoniei. Dar cred că probabilitatea unei relaxări a politicii fiscale a crescut la nivel global, - a declarat Louis Kuijs, analist la Oxford Economics.
G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE). În perioada 23-24 iulie, la Chengdu (sud-vestul Chinei) a avut loc reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20.
via | www.bani.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1374 просмотры
Дата публикации:
25 Июль /2016 17:00
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
FMI | G20 | economia mondiala | crestere economica | politica fiscală
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии