Монитор ГНС

Percepția contribuabililor privind integritatea angajaților SFS

Serviciul Fiscal de Stat a organizat în perioada 05-29 decembrie 2023 un sondaj de opinie privind percepția contribuabililor privind integritatea angajaților autorității, în contextul evaluării constante a gradului de satisfacție a persoanelor care interacționează cu autoritatea fiscală.

În cadrul sondajului de opinie, deșfășurat prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Evaluarea gradului de satisfacție a contribuabililor”, au participat 141 de contribuabili.

Din numărul total de respondenți, 89% au declarat că au interacționat cu Serviciul Fiscal de Stat în ultimele 12 luni, iar alte 11% nu au avut nici o tangență cu autoritatea fiscală în perioada de referință.

Dintre cei care au avut interacțiune cu autoritatea fiscală, 93% au declarat ca n-au recurs la relații personale pentru a soluționa unele situații în raport cu SFS, între timp ce 7% au menționat că au adoptat un asemenea comportament.

Fiind întrebați cum apreciază activitatea Serviciului Fiscal de Stat din punct de vedere al integrității și al anticorupției, 54% au acordat calificativele „bine” și „foarte bine”. Nota medie la acest capitol a fost apreciată de 18% din respondenți, în timp ce 28% au dat calificativul „rău” și „foarte rău”.

Fiind întrebați la ce nivel ierarhic există cel mai mare risc de manifestare a corupției în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, 24% au menționat funcționarii cu funcție de conducere, 23% - în rândul celor cu funcție de execuție, iar 53% au declarat că acest risc nu există în ambele categorii menționate supra.

În vederea consolidării integrității instituționale în cadrul SFS, participanții la sondaj au venit cu următoarele recomandări:

  • interacțiunea în mod electronic și dezvoltarea sistemelor informaționale;
  • eliminarea interacțiunii fizice dintre agenții economici și inspectori;
  • toată comunicarea între contribuabili și SFS să fie efectuată în mod electronic prin intermediul platformei SFS;
  • simplificarea procedurilor de raportare și achitarea tuturor contribuțiilor la un singur cont;
  • micșorarea rapoartelor pentru antreprenori;
  • continuarea ajustării salariilor personalului executor pentru a acoperi necesitățile de trai;
  • training-uri pe teme privind comunicarea, valori, dezvoltare personală;
  • dezvoltarea unor programe de formare și conștientizare;
  • implementarea unui sistem de monitorizare și raportare;
  • desfășurarea seminarelor de către Centrul Național Anticorupție;
  • sondaje regulate cu publicul/contribuabilii;
  • educarea continuă a angajaților care au contact direct cu contribuabilii.

Serviciul Fiscal de Stat menționează că pune un accent deosebit pe comunicarea cu toate categoriile de contribuabili și cu regularitate consultă opinia acestora privind gradul de satisfacție urmare a interacțiunii cu autoritatea fiscală. Totodată, autoritatea fiscală depune eforturi consolidate pentru a educa propriii angajați în spiritul respectării prevederilor legislației în vigoare pe domeniul integritate și anticorupție. În acest sens, Direcția securitate internă și anticorupție a SFS organizează cu regularitate instruirea angajaților instituției în vederea consolidării integrității instituționale prin prevederea și combaterea fenomenului de corupție.

În cadrul sesiunilor de instruire, angajații autorității fiscale au fost familiarizați cu subiecte precum: respectarea regimului juridic al cadourilor; conflictul de interese și favoritirmul; neadmiterea, denunțarea și tratarea influențelor necorespunzătoare; incidentele de integritate; regimul de incompabilități; limitarea publicității; denunțarea corupției; gestionarea patrimoniului și a finanțelor publice; etica profesională a agenților publici.

 

Ssondajul a fost realizat prin intermediul SIA „Evaluarea gradului de satisfacție a contribuabililor”, sistem informațional implementat cu suportul Băncii Mondiale, în cadrul Proiectului de Modernizare a administraţiei fiscale (TAMP), în anul 2021.

Rapoartele privind rezultatele sondajelor de opinie anterioare pot fi consultate la rubrica „Sondaje de opinie” de pe www.sfs.md.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește contribuabililor despre posibilitatea semnalării situațiilor de conflict, corupție din partea funcționarilor fiscali prin intermediul Centrului Unic de Apel al SFS la numărul 0 8000 1525 (Butonul 4).

De asemenea, raportarea incidentelor de integritate din partea angajaților SFS este posibilă și prin intermediul paginii-web oficiale www.sfs.md, la compartimentul Contacte, rubrica Sesizarea incidentelor de integritate.

Учреждения:

Государственная Налоговая Служба

596 просмотры

Дата публикации:

23 Январь /2024 13:15

Catalogul tematic

Права и обязанности налогоплательщика | Налоговые новости

Ключевые слова

serviciul fiscal de stat | contribuabil

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon