Новости
Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli poate fi revizuit
În Parlament, în calitate de inițiativă legislativă, este înregistrat proiectul de modificare a Legii 337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, elaborat în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la inputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, dar și decapitalizarea suferită în urma sezonului agricol secetos din anul 2022.
Astfel, autorii proiectului propun diminuarea ponderii valorii activităților agricole în rulajul agentului economic eligibil în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli de la 95% la 75%, acest fapt fiind argumentat de situația reală din teren, unde o bună parte din agricultori prestează servicii de natură agricolă (servicii de cultivare, arat, semănat etc.) altor agricultori, însă totodată acest fapt diminuează din ponderea activităților agricole ale agenților economici și implicit îi exclude din lista beneficiarilor Programului.
Totodată, inițiativa prevede modificarea anului 2021 cu anul 2022 în ceea ce privește valoarea TVA-ului acumulatul în cont care poate fi folosit de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul de stat.
Conform estimărilor preliminare, implementarea normelor proiectului înregistrat în Parlament, va necesita costuri bugetare de circa 30-50 mil. lei. În condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în „Monitorul oficial”.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, producția globală agricolă în anul 2022 a avut de suferit substanțial, fiind afectată de calamitățile naturale, în special de o seceta acută în primăvară-vară. În același timp, la nivel regional și internațional se constată o creștere substanțială a prețurilor la inputurile în agricultură. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de circa 200%, a fertilizanților 200-300%, iar inflația și creșterea prețurilor la resursele energetice a condus și la o creștere a costurilor forței de muncă cu aproape 20%.
În altă ordine de idei, atrag atenția autorii proiectului, odată cu creșterea volumului de cereale provenite din Ucraina are loc o scădere a prețurilor la principalele produse cereale, fapt care afectează direct capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii pentru noul sezon agricol.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
938 просмотры
Дата публикации:
18 Апрель /2023 10:35
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
rambursare tva | producători agricoli
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии