Știri

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli poate fi revizuit

În Parlament, în calitate de inițiativă legislativă, este înregistrat proiectul de modificare a Legii 337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, elaborat în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la inputuri și logistica internațională asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, dar și decapitalizarea suferită în urma sezonului agricol secetos din anul 2022.

 

Astfel, autorii proiectului propun diminuarea ponderii valorii activităților agricole în rulajul agentului economic eligibil în cadrul Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli de la 95% la 75%, acest fapt fiind argumentat de situația reală din teren, unde o bună parte din agricultori prestează servicii de natură agricolă (servicii de cultivare, arat, semănat etc.) altor agricultori, însă totodată acest fapt diminuează din ponderea activităților agricole ale agenților economici și implicit îi exclude din lista beneficiarilor Programului.

 

Totodată, inițiativa prevede modificarea anului 2021 cu anul 2022 în ceea ce privește valoarea TVA-ului acumulatul în cont care poate fi folosit de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul de stat.

 

Conform estimărilor preliminare, implementarea normelor proiectului înregistrat în Parlament, va necesita costuri bugetare de circa 30-50 mil. lei. În condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în „Monitorul oficial”.

 

Datele Biroului Național de Statistică demonstrează că producția globală agricolă în anul 2022 a avut de suferit substanțial, fiind afectată de calamitățile naturale, în special de o seceta acută în primăvară-vară. În același timp, la nivel regional și internațional se constată o creștere substanțială a prețurilor la inputurile în agricultură. Astfel, în cazul motorinei creșterile au fost de circa 200%, a fertilizanților 200-300%, iar inflația și creșterea prețurilor la resursele energetice a condus și la o creștere a costurilor forței de muncă cu aproape 20%.

 

În altă ordine de idei, atrag atenția autorii proiectului, odată cu creșterea volumului de cereale provenite din Ucraina are loc o scădere a prețurilor la principalele produse cereale, fapt care afectează direct capacitatea de plată a agricultorilor în sensul pregătirii pentru noul sezon agricol.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

344 vizualizări

Data publicării:

18 Aprilie /2023 10:35

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

rambursare tva | producători agricoli

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon