Новости

Proiectul politicii fiscale și vamale 2024 a fost aprobat în lectura a doua

Proiectul de lege ce vizează politica fiscală și vamală 2024 a fost aprobat de Parlament în lectura a doua în ședința de astăzi a Parlamentului, cu 54 de voturi. Amintim, proiectul a fost aprobat în prima lectură în ședința din 30 iunie curent, iar pentru lectura a doua au fost înregistrate 20 de amendamente.

 

Astfel, după cum se menționează în nota proiectului, documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, în baza recomandărilor primite de la mediul de afaceri, autoritățile publice și alte părți interesate.

 

În primul rând, pentru menținerea forței de muncă, atragerea noilor specialiști și diversificarea pachetului social, se prevede extinderea spectrului de stimulente fiscale și revizuirea cheltuielilor suportate de către angajator în favoarea angajaților, permise spre deduceri fiscale. Astfel, vor fi permise spre deducere cheltuielile suportate de angajator pentru compensarea cheltuielilor la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, acordarea tichetelor de sport, cadourilor în natură, inclusiv a voucherelor, cheltuieilor pentru perfecționarea angajaților (team-building, training), cheltuieli contractate pentru serviciile medicale și a primelor de asigurare de viață. Totodată, plafonul deductibil cumulativ a plăților respective nu va depăși totuși 15% din valoarea calculată ca diferența din fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere determinat pentru anul curent și fondul de retribuire a muncii pentru pozițiile de management.

 

În același timp, proiectul mai prevede extinderea listei de beneficiari în adresa cărora vor putea fi efectuate donații în scopuri filantropice și de sponsorizare, cu organizațiile sindicale și patronale.

 

Proiectul mai prevede reducerea cotei la dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat de la 12% la 6%, în scopul unificării cotelor impozitului pe venit aferent veniturilor investiționale. Măsura dată are drept scop stimularea investirii economiilor acumulate de persoanele fizice, prin intermediul aplicării unui regim unic asupra tuturor veniturilor menționate.

 

Totodată, va fi revizuit conceptul de subdiviziune, pentru a clarifica faptul că dispozitivele electronice (de tip terminal de plată în numerar, terminal cash-in, aparat de schimb valutar, bancomat etc), inclusiv spațiul pentru amplasarea acestor dispozitive, nu vor fi considerate ca parte componentă a subdiviziunii.

 

La capitolul accize se propune revizuirea listei mărfurilor supuse accizelor prin excluderea blănurilor din această listă, pentru racordarea la practica UE, precum și reducerea cotei accizei pentru parfumuri și apa de toaletă de la 30% la 10%. Documentul mai prevede menținerea regulii de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de 3 ani pentru a asigura realizarea principiului predictibilității pentru mediul de afaceri, dar și pentru a avea o prognoză clară a veniturilor bugetare. Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7 % anual în următorii trei ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul.

 

Totodată, în vederea respectării angajamentelor de armonizare a legislației fiscal și vamale, se prevede modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, însă începând cu 1 ianuarie 2025, cu diminuarea graduală accizei. 

 

În urma colectării amendamentelor pentru lectura a doua a fost acceptată completarea art.20 cu lit.y) din Codul fiscal cu acordarea scutirii de la impozitul pe venit a veniturilor obţinute de persoanele fizice de la predarea reziduurilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora şi ambalajului returnabil.

 

Proiectul urmează a fi publicat în MO.

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова

1311 просмотры

Дата публикации:

20 Июль /2023 12:43

Catalogul tematic

Налоговые новости | Подоходный налог | Акцизы

Ключевые слова

Aprobarea politicii bugetar fiscale

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon