Новости

Proiectul Regulamentului privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli

Prevederile Legii nr.337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli stabilesc că, Guvernul, în termen de 2 luni de la data publicării respectivei Legi, va aduce actele sale normative în concordanță cu aceasta. Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice, care vor dură până la 7 ianuarie 2023, proiectul Regulamentului privind rambursarea TVA pentru producătorii agricoli.

 

Potrivit documentului, solicitarea rambursării TVA pentru producătorii agricoli se va efectua prin depunerea unei cereri semnate electronic la adresa de e-mail a Serviciului Fiscal de Stat (mail@sfs.md), conform modelului stabilit în anexa nr. 1 la.

 

Subiecții eligibili pentru rambursarea TVA pentru perioada/perioadele din Programul de rambursare a TVA sunt pentru producătorii agricoli care întrunesc una din următoarele condiții:

 

a) nu mai puțin de 95% din activitatea desfășurată pe parcursul anului 2022 reprezintă una sau mai multe dintre activitățile stipulate în grupele 01.1–01.6 din CAEM. Ponderea activității desfășurate se va aprecia în baza raportului dintre suma venitului obținut în anul 2022 din desfășurarea activităților menționate și suma venitului total obținut în anul 2022 din desfășurarea activităților operaționale. Entitatea va declara în cererea depusa (pe propria răspundere) că corespunde cerințelor indicate supra;

b) care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă pentru importul producției de origine vegetală din RM.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, cererea va fi examinată doar în cazurile în care solicitantul întrunește cumulativ mai multe condiții, și anume:

 

1) a înregistrat suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară pentru perioada fiscală decembrie 2021;

2) în ultima perioadă fiscală, pentru care se solicită rambursarea TVA, din perioada Programului de rambursare a înregistrat TVA destinată deducerii în perioada ulterioară;

3) a prezentat Declarația privind TVA pentru perioada pentru care se solicită rambursarea;

4) a prezentat Darea de seamă forma IPC21 pentru perioada ce corespunde perioadei de rambursare a TVA (prevederile date nu se vor aplica contribuabililor care nu au obligația prezentării dării de seamă forma IPC21);

5) a prezentat Darea de seamă fiscală forma BIJ 17 (prevederile date nu se vor aplica contribuabililor care nu au obligația prezentării dării de seamă menționate).

 

Proiectul stabilește că, subiectul Programului are dreptul la rambursarea TVA, solicitată pentru perioada fiscală aferentă perioadei de rambursare a TVA, indiferent de faptul dacă în unele din aceste perioade fiscale a înregistrat TVA spre achitare la buget, la îndeplinirea cumulativă a unui șir de condiții: în ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea se înregistrează TVA spre deducere în perioada fiscală ulterioară; suma spre rambursare este în limita valorii minime stabilite conform pct.18 din proiectul Regulamentului şi, cumulativ pe perioada de rambursare a TVA, nu depășește suma TVA stabilită în luna decembrie 2021 pentru a fi dedusă în perioada fiscală ulterioară, reflectată în TVA12.

 

Se propune că rambursarea să se efectueze în termen de 25 zile lucrătoare din data depunerii cererii, dintre care 20 zile din acest termen sunt destinate pentru efectuarea controlului fiscal tematic și adoptarea deciziei de rambursare, 3 zile - întocmirii documentelor de plată și transmiterii acestora spre executare Direcției Trezoreria de Stat, iar 2 zile - pentru efectuarea rambursării efective.

 

Conform proiectului, în baza cererii, SFS va iniția un control fiscal cameral prin metoda verificării tematice privind corectitudinea calculării sumei pasibile rambursării TVA, determinată conform modului stabilit în cap.IV din Regulament.

 

Proiectul stabilește că decizia privind rambursarea TVA este executorie din data emiterii. Dosarul administrativ privind examinarea cererii de rambursare a TVA urmează să conțină Formularul DIC; Nota de motivare; Cererea de rambursare, la care pentru subiecții care au suportat pierderi ca urmare a embargoului impus de FR se va anexa certificatul de confirmare (anexa nr. 2 din Regulament); Actul de control privind determinarea sumelor TVA spre rambursare; Decizia emisă pe marginea actului de control.

 

Ordinul cu privire la aprobarea Regulamentului va intra în vigoare la data publicării în MO.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова

832 просмотры

Дата публикации:

03 Январь /2023 10:46

Тематика:

Новости | НДС | Декларация НДС

Ключевые слова

proiect ordin | producator agricol | rambursare tva

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon