Новости

Regulamentul cu privire la delegarea personalului: se propun noi modificări

Entitățile din sectorul privat ar putea să acorde diurna în cuantumul mai mic decât cel prevăzut de Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităților din Republica Moldova, dar nu mai puțin decât 75% din cuantumul respectiv.

 

Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul hotărârii cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr.10/2012 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la delegarea personalului entităţilor din Republica Moldova, în scopul simplificării aplicării normelor de către angajatori.

 

În primul rând, în scopul susținerii entităților din sectorul privat, precum și acordarea mai multor facilități de dezvoltare profesională a angajaților prin delegarea acestora în străinătate, proiectul prevede posibilitatea acordării diurnei în cuantumul mai mic decât cel prevăzut la anexa nr.2 din Regulament (250 lei), dar nu mai puțin de 75% din cuantumul stabilit.

 

În același timp, se propune revizuirea mărimelor diurnei acordate militarilor detașați în contingentul Forței de menținere a păcii, cât și pentru perioada aflării militarilor prin contract în cantonamente, centre (cursuri) de instruire, pe câmpuri de instruire, la exerciții pe teritoriul Republicii Moldova, acestea fiind micșorate de la „200%” la „100%” și de la „50%” la „30%” respectiv.

 

După cum se menționează în nota proiectului, se propune revizuirea noțiunei de „diurna” în scopul revenirii la definiția utilizată de către angajatori până la efectuarea modificărilor prin prisma Hotărârii Guvernului nr.1058/2023, dat fiind faptul că redacția actuală creează premise pentru intrepretarea duală a noțiunei actuale. Totodată, ca urmare a recepționării a mai multor adresări de către contribuabili, s-a decis asupra reintroducerii normei prin care în cazul delegării personalului pentru o singură zi în teritoriul Republicii Moldova diurnele nu vor fi acordate.

 

În același timp, se propune precizarea faptului că călătoriile de serviciu pe teritoriul Republicii Moldova care țin de desfășurarea activității permanente a personalului și se desfăşoară în timpul aflării în drum sau poartă un caracter mobil ori ambulant nu vor fi considerate deplasare în interes de serviciu.

 

Totodată, delegarea în străinătate a membrilor Guvernului, a secretarilor de stat, a secretarilor generali și a secretarilor generali adjuncți ai ministerelor, a conducerii Cancelariei de Stat, a directorilor autorităților publice centrale din subordinea Guvernului și a adjuncților acestora se va efectua după coordonarea prealabilă cu Prim-ministrul. Tot aici se mai propune ca informaţia privind vizitele oficiale/deplasările de serviciu în străinătate, inclusiv devizul, sursa de finanțare a cheltuielilor, scopul şi rezultatele succinte ale deplasării se publică semestrial pe pagina web oficială a autorităţii/instituţiei publice respective. În cazul în care autoritatea nu dispune de pagină web oficială, informaţia se publică pe pagina web oficială a organului ierarhic superior. În același timp, la solicitarea conducătorului sau organului ierarhic superior, persoana delegată în deplasare urmează să prezinte o informație detaliată referitor la rezultatele deplasării.

 

Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

1076 просмотры

Дата публикации:

03 Июль /2024 09:02

Catalogul tematic

Налоговые новости | Местные публичные финансы

Ключевые слова

ministerul finantelor | entitate | cuantum | modificari | delegare

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon