Новости

Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor cu privire la formarea și aplicarea prețurilor vor fi revizuite

Guvernul, în cadrul ședinței din 31 mai, a aprobat proiectul modificărilor la Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, elaborate în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 10/2022. 

 

Prin hotărârea menționată a fost declarat neconstituțional textul din art. 10 pct. 8 ”în mărime de 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, dar nu mai puțin de 500 lei pentru fiecare factură/factură fiscală”. În opinia judecătorilor Curții Constituționale, sancțiunea stabilită la moment în art. 10 pct. 8 din Legea nr. 845/1992 este una fixă, care nu permite individualizarea, în funcție de circumstanțele particulare ale cauzei și este considerată ca exagerată în raport cu pericolul social cauzat.

 

Astfel, se propune o nouă redacție a pct. 8 art. 10 din Legea nr. 845/1992 care, în condițiile aprobării de către Parlament, va stabili că întreprinderile care au aplicat adaos comercial în cazul produselor social importante ce depășește limita stabilită de actele normative care reglementează formarea prețurilor de comercializare a produselor social importante se vor sancționa cu o amendă în mărime de la 10% până la 20% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită, aplicată persoanelor cu funcție de răspundere, și o amendă în mărime de la 40% până la 60% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită, aplicată întreprinderilor care desfășoară activitatea de întreprinzător.

 

Totodată, se propune ca amenda să se perceapă la bugetul de stat prin decizia adoptată de către Serviciul Fiscal de Stat sau autoritatea administrativă de inspectare financiară din subordinea Ministerului Finanțelor. Persoanele cu funcție de răspundere și întreprinderile care au vor fi sancționate vor beneficia de o reducere de 50% din suma amenzilor aplicate dacă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei de sancționare, achită 50% din suma amenzii indicate în decizie.

 

Proiectul prevede și expunerea în redacție nouă a pct. 6 art. 10 din Legea nr. 845/1992, conform căreia întreprinderile care vor obține venituri prin reflectarea necorespunzătoare a unor costuri de producție, a prețului de vânzare al mărfii, al bunurilor, a volumului de lucrări efectuate în construcții și a tarifelor la serviciile prestate, nerespectându-se astfel actele normative care reglementează formarea și aplicarea prețurilor în relațiile economice cu autoritățile publice, se vor sancționa cu o amendă în mărime de la 10% până la 20% din echivalentul acestor venituri.

 

Veniturile respective și amenzile aplicate, de asemenea, se vor percep la bugetul de stat în baza deciziei adoptate de Curtea de Conturi sau de autoritatea administrativă de inspectare financiară din subordinea Ministerului Finanțelor. Întreprinderile care vor fi sancționate în aceste condiții vor beneficia de о reducere de 50% din suma amenzilor aplicate dacă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei de sancționare, vor achita suma integrală а venitului obținut și 50% din suma amenzii indicate în decizie.

 

Noile reglementări, conform proiectului, vor intra în vigoare la data publicării în „Monitorul oficial”.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

656 просмотры

Дата публикации:

05 Июнь /2023 07:58

Тематика:

Новости

Ключевые слова

Sancţiuni | formarea preturilor

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon