Новости

Simplificarea activității mediului de afaceri continuă. Guvernul a aprobat pachetul de legi nr.5

Obligația agenților economici de a duce a anumitei evidențe și raportări prin diferite registre a salariaților recruți și rezerviști va fi eliminată. Prevederea se conține în proiectul hotărârii de Guvern privind facilitarea activității mediului de afaceri (pachetul de legi nr.5), aprobat de cabinetul de miniștri în ședința din 1 noiembrie curent.

 

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, iar condițiile ce au impus elaborarea acestuia sunt costurile pentru agenții economici, urmare, în mare parte, a reglementărilor care prevăd bariere administrative, cerințe și sancțiuni nejustificate sau depășite.

 

Continuăm să simplificăm povara asupra mediului de afaceri. Acest proiect conține propuneri de modificare în 8 acte normative, pentru a simplifica semnificativ povara asupra antreprenorilor, care creează locuri de muncă și aduc venituri la buget, a declarat vecepremierul, ministrul Dezoltării Economice și Digitializării, Dumitru Alaiba.

 

La moment, Regulamentul privind modul de organizare şi efectuare a controlului treziei (aprobat prin HG nr.290/2016) prevede că înainte de a începe operaţiunea de transport rutier în baza unei foi de parcurs noi, conducătorul auto va fi supus controlului medical, foaia de parcurs fiind valabilă cel mult 36 de ore de la ora efectuării controlului medical, cu excepţia operaţiunii de transport rutier în trafic internaţional, pentru care valabilitatea foii de parcurs acoperă cursa tur-retur. Prin proiectul aprobat de Guvern, se propune abrogarea acestei prevederi.

 

Totodată, proiectul prevede eliminarea factorului de risc care presupune examinarea medicală la angajare și periodică pentru angajații din sectorul TIC și alți angajați care mai mult de 50% din schimbul de lucru utilizează aparate optice, urmăresc ecrane și displayurile tehnicii de calcul, din Regulamentul sanitar privind supravegherea sănătății persoanelor expuse acțiunii factorilor profesionali de risc (Hotărârea Guvernului nr.1025/2016).

 

O altă propunere constă în extinderea posibilității de a accesa subvenție complementară din Fondul national de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru mai multe structuri de primire turistică rurală, cum ar fi: case rurale, pensiunile turistice și unitățile de meșteșug artistic (artizanat) din mediul rural, care până acum nu erau eligibile pentru subvenții.

 

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

832 просмотры

Дата публикации:

02 Ноябрь /2023 08:00

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

mediu de afaceri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon