Новости

Soluționarea contestațiilor privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice, sectoriale și concesiuni - după reglementări unice

Va fi implementat un mecanism eficient și imparțial de soluționare a contestațiilor privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice, dar și sectoriale și concesiuni. În acest sens se propune o lege distinctă, cu denumire clară privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiuni.

 

Astfel, Ministerul Finanțelor propune pentru consultări publice proiectul Legii privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice, sectoriale și concesiuni. Această lege va reglementa procedura de soluționare a contestațiilor în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și de servicii, precum și organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Legea va stabili procedura aferentă remediilor și căilor de atac, detaliată conform etapelor procesuale, care includ depunerea contestației, examinarea contestației, soluționarea contestației, adoptarea deciziei, cât și monitorizarea executării măsurilor de remediere.

 

Orice persoană care are sau a avut un interes în obţinerea unui contract de achiziţie publică/sectorială sau contract de concesiune şi care consideră că în cadrul procedurilor de atribuire un act al autorităţii/entității contractante a vătămat un drept al său recunoscut de lege, în urma cărui fapt a suportat sau poate suporta prejudicii, este în drept să conteste actul respectiv. Operatorul economic vătămat va putea sesiza ANSC în vederea anulării actului şi/sau recunoaşterii dreptului pretins ori a interesului legitim prin depunerea unei contestații, fără dreptul la repunerea în termen, în termen de 10 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, prin mijloace electronice sau 15 zile în cazul utilizării altor mijloace de comunicare.

 

Contestaţia se depune în formă scrisă, dactilografiată, în limba română, semnată şi, după caz, ştampilată şi trebuie să conţină:  numele, domiciliul sau reşedinţa contestatorului ori, pentru persoanele juridice, denumirea completă a operatorului economic, numele şi prenumele reprezentantului acestuia, copia documentului ce confirmă împuternicirile, adresa juridică şi datele de contact; denumirea autorităţii/entității contractante, adresa juridică şi datele de contact; denumirea obiectului contractului de achiziţie publică/sectorială sau contractului de concesiune şi procedura de atribuire aplicată;  esenţa şi temeiul contestaţiei, cu indicarea drepturilor şi intereselor legitime ale contestatorului, încălcate în cadrul procedurii de atribuire; nomenclatorul documentelor anexate la contestaţie; semnătura contestatorului, persoană fizică sau reprezentantului persoanei juridice și  dovada achitării taxei de stat. Astfel, proiectul prevede și includerea obligativității achitării taxei de stat de către operatorul economic la depunere contestației.

 

Referitor la soluţiile pe care le poate pronunţa ANSC, proiectul prevede că mai întâi, aceasta se pronunţă asupra excepțiilor de procedură și de fond, iar când se constată că acestea sunt întemeiate, nu se mai procedează la examinarea în fond a cauzei. În cazul existenței excepțiilor de procedură sau de fond, Autoritatea Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor respinge contestația ca fiind tardivă, lipsită de interes, lipsită de obiect, introdusă de o persoană fără calitate sau de o persoană care nu are calitatea de reprezentant, precum și orice altă excepție, care împiedică soluționarea pe fond a contestației. Soluționarea contestațiilor se realizează de către complete constituite din trei membri.

 

Şedinţa deschisă pentru examinarea contestaţiei este organizată şi la cererea indicată în contestaţie sau adresată de către oricare altă parte la procedura de soluţionare a contestaţiei, odată cu prezentarea punctului de vedere în termenul reglementat sau la cererea reprezentanţilor societăţii civile, depusă într-un termen ce nu va depăşi 5 zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei.

 

Autoritatea Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor are obligaţia de a soluţiona în fond contestaţia în termen de 20 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei, iar în situaţia incidenţei unei excepţii care împiedică examinarea în fond a contestaţiei, se va expune pe marginea acesteia în termen de 10 zile. În cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit o singură dată cu 10 zile.

 

După cum se menționează în nota informativă a documentului, elaborarea proiectului de lege are la bază necesitatea alinierii cadrului legislativ național la la directivele Uniunii Europene, în special ceea ce privește remediile și căile de atac, cât și, realizarea acțiunii din PNA. Aastfel, scopul principal al acestei armonizări este de a asigura mecanisme eficiente de căi de atac în domeniul achizițiilor publice, sectoriale și concesiunilor, astfel încât operatorii economici să aibă posibilitatea de a contesta deciziile autorităților contractante într-un mod rapid, eficient și echitabil. O astfel de abordare urmărește asigurarea unui cadru normativ solid și coerent, cu dispoziții aplicabile tuturor domeniilor de competență (achiziții publice, sectoriale, concesiuni), contribuind la uniformizarea practicii, sporirea transparenței și facilitarea accesului operatorilor economici la mecanismele de protecție a drepturilor, consider autorii.

 

Este important de menționat că la data intrării în vigoare a prezentei legi se va abroga Hotărârea Parlamentului nr. 271/2016 cu privire la instituirea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Министерство финансов Республики Молдова

231 просмотры

Дата публикации:

29 Апрель /2025 07:56

Catalogul tematic

Новости | Государственная закупка

Ключевые слова

contract | solutionarea contestatiilor | consultari publice | achiziţii publice electronice

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon