Новости

Stingerea datoriei vamale din contul sumelor plătite în plus: noile prevederi au intrat în vigoare

Regulamentul privind stingerea datoriei vamale, a majorărilor de întârziere (penalităţilor) şi sancţiunilor materiale prin compensare (Regulament) care stabilește mecanismul de stingere a obligațiilor din contul sumelor plătite în plus şi/sau al sumelor care, conform legislației fiscale şi vamale, urmează a fi restituite, inclusiv a celor transferate în mod eronat la componentele bugetului public naţional, a intrat în vigoare din 1 ianuarie anul curent, fiind publicat în Monitorul oficial din 30 decembrie 2023.

 

Documentul, aprobat prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 118 din 15 decembrie 2023, a fost elaborat ținând cont de necesitatea dezvoltării cadrului normativ secundar pentru punerea în aplicare a Codului vamal nr. 95/2021, cât și stabilirii unor reguli unice ce vor reglementa în mod detaliat procedura de stingere prin compensare a datoriei vamale, a majorărilor de întârziere şi sancţiunilor. Punerea în aplicare a noilor prevederi va condiționa corectitudinea efectuării înscrierilor în fișa de evidență a persoanei, reducerea restanțelor neîntemeiate și excluderea calculării nefondate a penalităţilor. 

 

Conform Regulamentului, stingerea prin compensare se va efectua la inițiativa Serviciului Vamal şi/sau la cererea persoanei, prin întocmirea documentelor de plată şi/sau a deciziei privind stingerea datoriei vamale, penalităţilor şi sancţiunilor. În caz de nedepunere a cererii privind restituirea mijloacelor băneşti plătite în plus, excedentul sumelor plătite în plus sau al sumelor care, conform legislaţiei, urmează a fi restituite, se vor lăsa în contul stingerii plăţilor ulterioare administrate de autoritatea vamală.

 

În cazul stingerii datoriei vamale, a majorărilor de întârziere şi sancţiunilor prin compensare prin trecerea sumelor depuse la contul altor plăţi administrate de SV din cadrul diferitelor clasificaţii economice, precum și a sumelor transferate în mod eronat la componentele BPN, se va depune obligatoriu o cerere la Aparatul central al Serviciul Vamal.

 

Cererea se va întocmi în formă liberă şi va conţine datele cu privire la codul IDNO/codul IDNP al persoanei și datele subdiviziunii SV; cuantumul total al sumei plătite în plus; codul clasificaţiei economice; datele bancare (codul IBAN); menţiunea despre documentele anexate la cerere, care confirmă faptul achitării în plus a sumelor la buget, numărul şi data acestora etc.

 

De menționat, că odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului, prin OMF nr. 118/2023, a fost abrogat OMF nr.56/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stingerea obligaţiei vamale prin compensare.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Таможенная Служба Республики Молдова | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

799 просмотры

Дата публикации:

03 Январь /2024 10:24

Catalogul tematic

таможенная пошлина | Новости

Ключевые слова

datorii la buget | autorități vamale

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon