Новости

Va fi creat un consiliu național de abilitare economică

În țara noastră urmează a fi creat Consiliul Național de Abilitare Economică și Egalitate de Gen, ce va coordona toate acțiunile ce vizează șanse egale de dezvoltare economică. Conceptul acestuia a fost prezentat în cadrul unei ședințe pe platforma Consiliului Economic.

 

Printre obiectivele Consiliului se enumeră: creșterea numărului de companii create de femei; sporirea volumui investițiilor în companiile conduse de femei; facilitarea procesului de învățare pe parcursul vieții și abilitare economică; sporirea abilităților femeilor în domeniul digital; dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor, în special deschiderea creșelor la domiciliu; oferirea accesului la piețe și finanțe etc.

 

De asemenea, se preconizează crearea unor programe de dezvoltare antreprenorială a femeilor prin intermediul voucherelor profesionale, crearea unei platforme de comerț online, unde femeile să-și poată comercializa produsele direct, dar și lansarea unui portal național de abilitare economică, unde să fie disponibile toate linkurile de acces a programelor de suport.

 

Tot în cadrul ședinței s-a vorbit despre noul Program de susținere a antreprenoriatului feminin, aprobat de Guvern în luna octombrie 2023, ce are ca obiectiv dezvoltarea antreprenorialului feminine, prin sporirea numărului de femei antreprenoare și îmbunătățirea performanțelor economice întreprinderilor micro, mici și mijlocii conduse de femei. Astfel, Programul prevede acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de până la 200 de mii de lei antreprenoarelor care vor deschide afaceri noi și 600 de mii de lei - pentru afacerile în dezvoltare. De asemenea, Programul include „pachetul e-comerț”, care prevede măsuri de sprijin pentru dezvoltarea comerțului electronic în valoare de 30 de mii de lei - pentru afacerile debutante și 50 de mii de lei - pentru întreprinderile în dezvoltare. Pentru implementarea Programului a fost estimat un buget de 30 de milioane de lei, pentru o perioadă de implementare de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.

 

 Conform datelor prezentate în cadrul ședinței, doar 47% din femeile din Republica Moldova sunt încadrate în câmpul muncii, în același timp, doar 34% din companiile autohtone sunt conduse sau lansate de femei, dintre care 90% sunt întreprinderi mici și micro, iar mari – un nivel foarte scăzut de 1,3%. Totodată, 17% din femeile antreprenoare au stopat activitatea la apariția unui copil sau în alte circumstanțe, 33% din tinerele din Moldova cu vârstă cuprinsă între 15-29 ani nu sunt încadrate nici în câmpul muncii, nici în sistemul de învățământ. În același timp, femeile câștigă cu 14% mai puțin decât bărbații.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

587 просмотры

Дата публикации:

14 Февраль /2024 08:04

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

business | activitate antreprenoriala | femei in afaceri

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon