Новости
Volumul depozitelor la termen a sporit de 2,2 ori
Depozitele noi atrase în luna decembrie 2022 au depășit 6,72 mld. lei, fiind de 2,2 ori mai mari față de luna decembrie 2021, comunică Banca Națională a Moldovei. Astfel, în moneda națională volumul depozitelor noi a constituit peste 3,97 mld. lei, fiind în scădere cu 9,6% față de luna noiembrie, însă în creștere cu 92,5% față de luna decembrie 2021, iar în valută recalculată în lei moldovenești depozitele au constituit 2,75 mld. lei, fiind cu 12,7% mai puțin decât în luna noiembrie 2022.
Ponderea depozitelor atrase în moneda națională a constituit 59,1%, iar a celor în valută – 40,9%. Acestea au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu un volum de 70,3%.
Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere a revenit depozitelor cu termene de la 6 până la 12 luni (42,6% din totalul depozitelor la termen), dintre care 33,1% sunt cele plasate de persoanele fizice.
Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 13,26%, iar la cele în valută – 2,46%. În comparație cu luna decembrie 2021, la depozitele atrase în moneda națională rata s-a majorat cu 9,13 p.p., iar la depozitele în valută – cu 2,07 p.p.
Depozitele în moneda națională cu termene de la 6 până la 12 luni au fost atrase cu o rată medie de 14,06%. Tot aici menționăm că depozitele persoanelor juridice au fost atrase cu o rată medie de 8,33%, depozitele persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător– cu o rată de 10,37%, iar depozitele persoanelor fizice –de 15,40%.
În cazul depozitelor în valută, cea mai mare parte (37,6 %) o reprezintă cele cu termene de la 6 până la 12 luni, care au fost plasate cu o rată medie de 2,01%.
Cea mai mare rată medie la depozitele atrase în moneda națională a fost înregistrată în cazul depozitelor persoanelor juridice cu termene peste 5 ani, care a constituit 9,04 %, la depozitele persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (cu termene de la 6 luni până 12 luni –10,37%), iar la depozitele persoanelor fizice (cu termene de la 1 până la 2 ani și de la 2 până la 5 ani) – 16,76%.
În același timp, cea mai mare rată medie la depozitele atrase în valută a fost înregistrată la cele ale persoanelor juridice (cu termene de la 2 până la 5 ani) – 2,78%, la depozitele persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător (cu termene de la 3 luni până 6 luni) – 0,5% și la depozitele persoanelor fizice (cu termene de la 2 până la 5 ani) – 3,63%.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
827 просмотры
Дата публикации:
24 Январь /2023 07:56
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
BNM | rata medie | depozite bancare
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии