Știri

Prognoza pieței muncii pentru anul 2024: circa 37% din angajatori planifică investiții

22% din agenții economici din Republica Moldova se aşteaptă la o creştere a cererii de bunuri, produse sau servicii, sperând la ameliorarea situației economice, finisarea conflictului din regiune şi restabilirea lanțurilor de aprovizionare. Totodată, 69% susțin că cererea de bunuri, produse și servicii va rămâne pe o linie stabilă. 

 

Așa arată Prognoza pieței muncii pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor și Barometrul Oportunităților de angajare (BOA), elaborate de Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă și prezentată în cadrul unei ședințe a Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

 

Potrivit datelor Prognozei pieței muncii și a BOA, 16% din agenții economici, care au participat la cercetare, preconizează o descreștere a cererii, acestea fiind din: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor; construcții; transport şi depozitare şi tranzacţii imobiliare.

 

Conform rezultatelor studiului, numărul de angajați în RM se ridică la 575,7 mii persoane, care urmează să crească în anul 2024 cu circa 18 mii persoane. Potrivit ANOFM, deficitul de forţă de muncă a fost resimţit de cca 30% de angajatori şi în anul 2023, preponderent în sectorul privat. Cel mai mare deficit de forţă de muncă s-a resimţit în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor – 19%, industria prelucrătoare – 16%; asigurări sociale obligatorii -15% şi sănătate şi asistenţă socială – 7%. Angajatori susțin că principala cauză a lipsei forței de muncă este deficitul personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat. 

 

Prognoza pieței muncii pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor și Barometrul Oportunităților de angajare mai arată că aproximativ 37% din angajatori intervievaţi planifică investiţii în anul 2024, majoritatea investind în echipament, tehnologii și utilaje, iar 10% vor investi în crearea locurilor noi de muncă, care vor duce la o creştere a volumului de bunuri, produse sau servicii de la 5 la 30%. 

 

În aspect regional, cei mai mulți angajatori care au relatat o creştere a cererii de bunuri/produse/servicii sunt din regiunea Centru cu 27%, urmaţi de angajatorii din în mun. Chișinău şi regiunea Sud cu 22% regiunea Nord cu 18%, şi UTAG cu 10%.

 

Studiul Prognoza pieței muncii pe termen scurt pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor, a fost efectuat  de subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, pe un eşantion de 2873 angajatori cu un număr mai mare de 5 angajaţi. 

604 vizualizări

Data publicării:

19 Martie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Etichete:

investiţii | angajator | piaţa muncii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon