BGPF

29.1.6.1.26 Este obligat contribuabilul care desfășoară activitate de întreprinzător să ajusteze veniturile, conform art.21 alin.(6) din Codul fiscal, în cazul în care acesta a acordat un împrumut fără dobândă fondatorului, care este și angajat al întreprinderii, în cazul în care a efectuat reținerea impozitului pe venit din facilitatea acordată de angajator conform art.19 din Codul fiscal?

În conformitate cu art.21 alin.(6) din Codul fiscal, veniturile obținute de contribuabilii care desfășoară activitate de întreprinzător din tranzacțiile economice cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfășoară activitate de întreprinzător, realizate la un preț mai mic decât prețul de piață se ajustează în scopuri fiscale la prețul de piață.
 
Prevederile prezentului alineat nu se aplică tranzacțiilor pentru care a fost aplicat principiul lungimii brațului la stabilirea prețului, precum și pentru care au fost aplicate prevederile art. 19.
 
Totodată, conform art.19 lit.d) din Codul fiscal, facilităţile impozabile acordate de angajator includ suma dobânzii, determinată reieşind din diferenţa pozitivă dintre rata medie ponderată a dobânzilor aplicate la creditele noi acordate persoanelor fizice pe un termen ce depăşeşte 5 ani, stabilită de Banca Naţională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, şi rata dobânzii calculată pentru împrumuturile acordate de către angajator salariatului. Prevederile prezentei litere nu se aplică creditelor acordate de bănci şi organizaţii de creditare nebancară salariaţilor acestora în condiţiile generale în care acestea acordă credite persoanelor fizice terţe. În sensul prezentului articol, prin condiţii generale se înţeleg condiţiile acceptate de către bănci şi organizaţii de creditare nebancară privind oferirea creditelor cel puţin unei persoane fizice terţe pentru acelaşi produs financiar oferit salariaţilor.
 
De asemenea, potrivit art.88 alin.(1) din Codul fiscal, fiecare angajator care plăteşte salariatului salariu (inclusiv primele şi facilităţile acordate) este obligat să calculeze, ţinînd cont de scutirile solicitate de angajat şi de deduceri, şi să reţină din aceste plăţi un impozit, determinat conform modului stabilit de Guvern.
 
Astfel, începând cu perioada fiscală 2024, în cazul în care agentul economic a acordat un împrumut fără dobândă fondatorului care este și angajat al întreprinderii și a efectuat reținerea impozitului pe venit din facilitatea acordată de angajator conform art.88 din Codul fiscal, acesta nu este obligat să ajusteze veniturile conform art.21 alin.(6) din Codul fiscal.
 
[Modificările operate în temeiul aprobării Legii Legii nr.214 din 31.07.2024, în vigoare 15.08.2024, Legii nr.311 din 26.12.2024, în vigoare 01.01.2025 ]

Ordinul SFS nr. 103 din 20-02-2025

Data publicării:

11 Martie /2025 08:00

Catalogul tematic

VEN12 | Impozitul pe venit

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon